Hlavní obsah

Neviditelný Kazach vystrašil na MS norské favority. Z obrovského náskoku se vyvinul trapas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na elitní úrovni je jeho jméno prakticky neznámé, přesto dokázal ve středečním závodě na 15 km v rámci lyžařského MS v Planici postrašit i největší světová esa. Kazachstánský reprezentant Fjodor Karpov po polovině trati vedl před všemi norskými hvězdami s obrovským náskokem.

Foto: Profimedia.cz

I Darko Damjanovski ze Severní Makedonie zaznamenal ve středečním závodě neuvěřitelné mezičasy. Jenže nechtěně si zkrátil trať.

Článek

Když Karpov projel mezičasem na metě 7,7 km závodu s intervalovým startem, nastala lehká panika. Vedl totiž o více než tři minuty před pozdějším vítězem Simenem Hegstadem Krügerem, hvězdný Johannes Hösflot Klaebo na něj ztrácel dokonce tři a půl minuty. A to se přitom Kazach vůbec neobjevoval v záběrech kamer během přímého přenosu.

Na mezičase 9,6 km se sice odstupy snížily, ale Karpov stále vedl. Samozřejmě, že jeho časy budily velké podezření. „Musel tam letět jako raketa," smál se vítěz Krüger. Záhy se ale ukázalo, že Karpov nejspíš zazmatkoval v lese, vybral si špatnou trasu a závod si zřejmě nechtěně zkrátil.

Foto: FIS

Fjodor Karpov po polovině závodu "jasně vedl".

Podle švédského listu Expressen se rozhodčí snažili zjistit, k čemu došlo, ale Karpov podle deníku nerozumí anglicky a nevěděl, co se po něm chce. Ze závodu však nakonec odstoupil a jeho časy byly anulovány.

„Nevěděli jsme, co se stalo, protože anglicky nerozumí. S tím časem, co měl, ale bylo zřejmé, že jel nejspíš špatnou cestou," vysvětlovala Doris Kallenová z FIS Expressenu s tím, že jeho počínání nebude bráno jako úmyslný podvod a tudíž nebude nijak trestán.

Podobně neuvěřitelné mezičasy jako Karpov zajížděl i Darko Damjanovski ze Severní Makedonie. „Ztratil jsem se. Dnes to fakt nebyl můj den," přiznal Damjanovski.

Do svých chybujících kolegů se opřel ve středečním závodě třináctý Fin Perttu Hyvärinen. „Tohle je problém s dnešní mladou generací. Místo aby na mítinku dávali pozor, dívají se pořád do mobilu, a pak neví, kudy mají jet," rýpl si 31letý Seveřan.

Reklama

Související témata: