Hlavní obsah

Nor chycen při špionáži za českými hranicemi. Nic špatného neudělal, hájí servismana šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve skocích na lyžích nerozhoduje vždy jen umění sportovce, ale k triumfům může pomoct i technologický náskok před ostatními. Různé triky s botami, vázáním, lyžemi a hlavně kombinézami můžou přinést klíčové metry navíc. V této sezoně se zdá, že za konkurencí v technologiích zaostávají jinak tradičně silní Norové, kteří ale trochu kontroverzně využili možnost, jak náskok soupeřů smazat.

Foto: ČTK / DPA / Hendrik Schmidt , Profimedia.cz

Norský skokan Marius Lindvik během Světového poháru v Klingenthalu.

Článek

Nejlepší Nor Marius Lindvik je v průběžném pořadí aktuální sezony Světového poháru až patnáctý. S tím není skandinávská velmoc rozhodně spokojená, a tak realizační tým reprezentace hledá různé cesty, jak náskok konkurence snížit. Nabídnutou šanci neváhal využít servisman norské reprezentace Anders Ladehaug.

Během víkendových závodů Světového poháru uprostřed lesů Krušných hor na německé straně hranice v Klingenthalu bydlela norská výprava ve stejném hotelu jako Švýcaři. Ladehaug při návratu do hotelu spatřil na chodbě kombinézu švýcarského reprezentanta Killiana Peiera. Ihned vytáhl chytrý telefon a začal si vychytávky na kombinéze fotit.

A rychle byl přichycen při činu. Všiml si ho samotný Peier a podle norského listu Dagbladet se mu vehementně snažil špionáž překazit.

„Vždy sledujete, co ostatní reprezentace dělají. Takže je hloupé nechat svoji kombinézu volně ležet na chodbě. Ale nachytal mě,“ vyprávěl pro Dagbladet Ladehaug.

„Rychle za mnou (Peier) přiběhl, najednou byl u mě. Omluvil jsme se mu. On se rozčílil, ale pak sám říkal, že je to v pohodě, že to byla od něj blbost nechat válet kombinézu na chodbě,“ pokračoval.

Manažer norské reprezentace Clas Brede Braathen se svého servismana zastal. „Nemyslím si, že Andreas udělal něco eticky pochybného. Kdyby šlo o našeho skokana, řekl bych mu, že je od něj stupidní nechávat někde kombinézu. A aby začal přemýšlet,“ Braathen.

„Můžeš si nechávat ležet svoje vybavení, kde chceš, ale pak nemůžeš obviňovat ostatní, že se na něj dívají. To je pitomost. Peier rád dělá vtípky na lidi, tak se možná dělal naštvanější, než doopravdy byl,“ dodal.

Incident v Klingenthalu se odehrál v době, kdy norská skokanská reprezentace zažívá nejhorší start do sezony od roku 2001.

Reklama

Související témata: