Hlavní obsah

Nor Nygaard ovládl po Jizerské 50 a Vasově běhu i Birkebeinerrennet

Nor Andreas Nygaard ovládl po Jizerské padesátce a Vasově běhu další závod Ski Classics v dálkovém lyžování Birkebeinerrennet. Mezi ženami zvládla trať dlouhou 54 kilometrů s batohem se zátěží 3,5 kilogramu nejrychleji jeho krajanka Astrid Öyre Slindová, jež ve finiši těsně předstihla norskou hvězdu Therese Johaugovou. O nejlepší český výsledek se 20. místem postarala Sandra Schützová, Jiří Pliska doběhl o příčku hůř.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Nygaard v dojezdu osmnáctičlenné skupinky potvrdil své finišmanské schopnosti a zvítězil před Švédy Maxem Novakem a Emilem Perssonem. Zopakoval tak prvenství z roku 2018 a opět navýšil náskok v průběžném hodnocení seriálu. Jan Šrail s trojnásobným vítězem závodu Stanislavem Řezáčem dojeli ve čtvrté desítce.

Čtrnáctinásobná mistryně světa a čtyřnásobná olympijská šampionka Johaugová, jež se nedávno výhrou rozloučila se Světovým pohárem, usilovala o zopakování triumfu z roku 2015. Nakonec těsně nestačila pouze na vítězku Vasova běhu Slindovou. Další bývalá norská běžecká hvězda Marit Björgenová obsadila páté místo. Dvacátá Schützová za vítězkou zaostala o více než 21 minut.

Birkebeinerrennet se letos uskutečnil po třech letech, loni a předloni byl zrušen kvůli pandemii koronaviru. Do konce seriálu Ski Classics zbývají tři závody.

Reklama