Hlavní obsah

Norští sdruženáři vyhráli potřetí v řadě na MS závod družstev, Češi byli devátí

Závod družstev v severské kombinaci vyhráli na mistrovství světa potřetí za sebou Norové, jejich finišman Jarl-Magnus Riiber získal v Planici třetí zlato. Češi ve složení Tomáš Portyk, Jan Vytrval, Jiří Konvalinka a Ondřej Pažout obsadili deváté místo z jedenácti týmů a pohoršili si o jednu příčku oproti minulému šampionátu.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Norští sdruženáři vybojovali na MS v Planici zlato.

Článek

Norsko vyhrálo včetně loňských olympijských her v Pekingu závod družstev na čtvrté velké akci v řadě a opět to bylo před Němci. Riiber ve finiši setřásl Juliana Schmida a vybojoval sedmé světové zlato v kariéře. Na třetím místě dovezl Johannes Lamparter rakouský tým.

Češi se celou běžeckou část přetahovali o osmou pozici s Američany a nakonec za umístěním z minulého MS 2021 v Oberstdorfu zaostali o 11 sekund. Loni na ZOH skončili čeští sdruženáři sedmí.

Norští sdruženáři vyhráli především díky vynikajícímu skokanovi Riiberovi úvodní část a do běhu na 4x5 km vyráželi s náskokem 20 sekund před Rakušany a dalších tří sekund před Němci. Už na prvním úseku bývalý německý šampion Frenzel dostihl Espena Andersena a od té doby jely obě favorizované štafety společně.

Na závěrečných pěti kilometrech se na ně dotáhli Rakušané a o medailích se rozhodovalo mezi touto trojicí. V závěrečných stovkách metrů do té doby takticky jedoucí Riiber nastoupil a setřásl Lampartera. Následně se odpoutal i od Němce Schmida, jenž na rovince už boj o zlato vzdal a dojel do cíle s odstupem devíti sekund. Finišující Lamparter se mu přiblížil na tři desetiny sekundy. Češi, kteří byli po skoku osmí s odstupem dvou a čtvrt minuty na Norsko, ztratili v běhu další dvě minuty.

Bezprostředně po závodě němečtí funkcionáři uvedli, že zváží podání protestu, protože v jedné ze závěrečných zatáček podle nich nastal nefér kontakt mezi Riiberem a Schmidem.

Dalšími členy vítězného norského týmu byli Jens Luraas Oftebro a Jörgen Graabak. Čtyřiatřicetiletý Němec Frenzel získal už 18. medaili na MS, odpoutal se od bývalého norského běžce Björna Dählieho a stal se mužským rekordmanem šampionátů.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Planici (Slovinsko):
Severská kombinace:
Muži - družstva (4x5 km):
1. Norsko (Andersen, Oftebro, Graabak, Riiber) 47:20,4
2. Německo (Frenzel, Geiger, Rydzek, Schmid) -9,0
3. Rakousko (Fritz, Greiderer, Rettenegger, Lamparter) -9,3
4. Francie -33,2
5. Finsko -2:00,9
6. Itálie -2:30,5
...9. Česko (Portyk, Vytrval, Konvalinka, Pažout) -4:14,2

Reklama