Hlavní obsah

Zlatý šok a proudy slz. Lyžařské MS nabídlo dojemné vyvrcholení životního závodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až dosud jasně vládly běžeckým disciplínám na lyžařském MS v Planici suverénní Švédky, v úterý však pro ně i zbytek severské konkurence přišel šok. Zlato jim na volné desítce vyfoukla Jessie Digginsová, která jako vůbec první reprezentantka USA v historii vyhrála na světovém šampionátu individuální zlato. A svůj triumf v cíli obrečela.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Američanka Jessie Diggins zlato z MS v Planici obrečela.

Článek

Švédské duo Frida Karlssonová, Ebba Anderssonová ji stíhalo marně, 31letá rodačka z Aftonu deset let po zlatu ze sprintu dvojic slavila nejcennější titul své kariéry.

„Po závodě jsem nemohla zastavit pláč. Ani jsem si to nemohla užít, protože jsem přes slzy nic neviděla. Je to pro mě něco naprosto speciálního," líčila dojatě na kamery televize NRK. „Je to jeden z nejlepších dnů v mém životě," pokračovala.

A nebyla sama, kdo se neubránil silným emocím. „I já jsem začala plakat. Dolehlo to na mě i za ni. S Jessicou jsme velké kamarádky, prožily jsme spolu velkou část svých kariér," přiznala čtyřnásobná olympijská vítězka Therese Johaugová, která pracuje v Planici v roli expertky pro NRK.

Digginsová měla do sezony velmi solidní nástup, ale nevydařilo se jí působení v prestižním seriálu Tour de Ski. V Planici už dosáhla na bronz ve sprintu dvojic s Julií Kernovou. Teď si sáhla i na premiérové individuální zlato.

„Digginsové se povedl fantastický závod, měla výborný taktický plán a dokázala udržet rychlost. Nutno dodat, že Frida (Karlssonová) tvrdě bojovala a na Digginsovou se dotahovala," vyzdvihl Američanku i o 14 sekund pomalejší Švédku bývalý výborný norský lyžař a nyní spolukomentátor stanice TV2 Petter Northug.

Vítězka po závodě také připomněla, že pro zámořské lyžaře je úspěch obzvlášť těžký, protože většina sezony se odehrává v Evropě, což si žádá dlouhé odloučení od rodin a blízkých.

„Chybí mi rodina a můj manžel. Mám od něj velikou podporu. Nemohla bych zde být, kdybych doopravdy nemilovala to, co dělám. Není to totiž vůbec nic jednoduchého," dodala šťastná Digginsová.

Reklama

Související témata: