Hlavní obsah

Nová česká jednička? Zvládnu to, věří. Těší se i na souboj s muži

Praha

Ve čtyřiadvaceti letech dorostla běžkyně na lyžích Kateřina Janatová do pozice jedničky ženského týmu. Trochu nečekaně, její posun pomyslnou hierarchií urychlilo přerušení kariéry Kateřiny Razýmové, která očekává potomka.

Foto: SLČR

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Janatová.

Článek

„Tlak? Ten si nepřipouštím,“ zakroutí svojí blonďatou hlavou. „I kdyby tu byl někdo lepší, tak ze sebe budu chtít dostat maximum, dál se zlepšovat a být na každém závodě lepší než o rok dříve. Takže věřím, že tu roli pomyslné české jedničky zvládnu,“ usměje se.

Finské Rovaniemi sice leží za severním polárním kruhem, ale i tam čeští reprezentanti musejí vzít zavděk sněhem ze zásobníků z minulé zimy. Na vytvořeném okruhu najíždějí poslední kilometry před startem sezony ve středisku Ruka u Kuusama, kde klasickým sprintem začne příští pátek Světový pohár.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Běžecké lyžování (@bezeckelyzovani)

A právě ve sprintech se Janatová cítí nejjistější. Však už v něm, byť volnou technikou, proklouzla mezi elitní desítku Světového poháru. V celkovém pořadí SP sprinterek byla minulou zimu sedmnáctá, letos se chce usadit v top 15.

„Ale zatím jsem se s touhle destinací moc nesžila,“ připomíná vyřazení v kvalifikacích v Ruce. „Je tu hodně strmý kopec a snažíme se najít ideální mázu. S tou skandinávskou podmínkou, kde se jezdí na tuhých voscích, trochu bojuju. Víc mi sedí klistr, kdy je odraz téměř jistý,“ říká Janatová.

Své nejlepší výsledky dosáhla v týmovém sprintu, naposledy únorovým šestým místem ve švédském Ulricehamnu. Jenže to byla její parťačkou Razýmová. „Samozřejmě je její absence ztráta, oslabení i pro štafetu. Ale každá máme v nějakém životním období jiné priority, já jí to přeju a my se s tím musíme vypořádat,“ ví.

Janatová se tak může vrátit ke své kolegyni z předchozích úspěšných týmových sprintů Tereze Beranové, v sezoně ale zřejmě vyzkouší i úplně nového parťáka. V březnu ve Falunu si odbude premiéru smíšený týmový sprint. „Na to se moc těším, bude to zpestření. Mohli bychom jet s Michalem Novákem a snad i promluvit do vyšších příček,“ plánuje.

To už ale bude po vrcholu sezonu v podobě zimní olympiády v Pekingu. Zatím má o čínském dějišti her kusé informace. „Ale snažím se zajímat o všechno, aby mě to nepřekvapilo. Testování na koronavirus každý den mě moc nepotěšilo. Vstup na trať bude omezený na pár hodin denně, tak se chystám i na to,“ počítá, že se bude v Číně v rámci tréninku hodně běhat i bez lyží. Například norská lyžařská velmoc už teď do Pekingu naposílala běžecké pásy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.