Hlavní obsah

Novák je jedničkou osmičlenné české nominace na Tour de Ski

Běžec na lyžích Michal Novák je jedničkou osmičlenné české nominace na etapovou Tour de Ski. Do série, která je tentokrát kvůli olympiádě jen šestidílná, odstartuje pět českých mužů a trojice žen. První závod je na pořadu po vánočních svátcích 28. prosince a vrchol v podobě pověstného výjezdu sjezdovky na Alpe Cermis je v plánu 4. ledna.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Český běžec na lyžích Michal Novák.

Článek

S Novákem trenéři nominovali Adama Fellnera, Petra Knopa, Jana Pechouška a Luďka Šellera, který nastoupí jen k úvodnímu sprintu v Lenzerheide. Sestavu běžkyň tvoří Kateřina Janatová, Petra Hynčicová a Petra Nováková. "Je ale možné, že v průběhu Tour odstoupí i některá z žen, aby se mohly lépe připravit na olympiádu," uvedl kouč žen Jan Franc v tiskové zprávě.

S nejvyššími ambicemi míří na Tour Novák, který skončil v distančních závodech Světového poháru ve Skandinávii dvakrát pátý. "Původně jsme chtěli s Michalem celkově útočit na pozice do patnáctého místa, s ohledem na jeho výkony na severu jsme ale začali pošilhávat po vyšších příčkách," řekl trenér mužů Vasil Husák.

Nováka čeká pátá Tour de Ski. Dvakrát etapový závod nedokončil a jeho nejlepším výsledkem je 24. místo z minulého ročníku. "Pokud by se mu podařilo přiblížit výsledku Katky Razýmové, bylo by to úplné skvělé," připomněl Husák lednové desáté místo Razýmové, letos přerušila kariéru kvůli těhotenství.

Trenér vkládá naděje i do Fellnerovy rostoucí formy. "Vypadá dobře v tréninku i v závodě. Tak věřím, že se může konečně dostat do třicítky a vybojovat své první body," řekl Husák.

Ženy se budou snažit útočit na body zejména při sprintu, posunout by se ale chtěly také na distančních tratích. "Začátek sezony nemůžeme označit za úplně podařený, proto se budeme snažit najít lepší rytmus, abychom se i v distanci přiblížili bodovaným příčkám," řekl Franc.

Foto: Czech Ski and Snowboard

Michal Novák v závodě Tour de Ski v italské Val di Fiemme.

S ohledem na únorové olympijské hry v Pekingu byla Tour de Ski zkrácena z osmi na šest etap. "Myslím, že tenhle formát by nebylo špatné zachovat i v příštích letech, protože Tour bere hodně sil a v tom čtyřletém olympijském cyklu máme jen jednu sezonu, kdy po ní nenásleduje další vrchol," konstatoval Franc.

Čeští závodníci se aktuálně připravují individuálně a do Lenzerheide zamíří v neděli 26. prosince. Lyžaře pak v osmi dnech čeká ve třech střediscích šest startů. První dva ve švýcarském Lenzerheide (28. a 29. prosince), další dva v německém Oberstdorfu (31. prosince a 1. ledna) a vrchol je na pořadu tradičně v italském Val di Fiemme (3. a 4. ledna).

Reklama