Hlavní obsah

Od skepse k naději. Sen o medailovém repete běžecké štafety ožívá

Praha

Skepsi střídá nadějný příslib. Obavy, že vzpomínky na bronzový úspěch vancouverské štafety zapadají sněhem, než se na něj podaří navázat, zahnal víkendový Světový pohár ve francouzském La Clusaz a třetí místo kvarteta Jiří Magál, Lukáš Bauer, Aleš Razým a Martin Jakš.

Foto: Lukáš Sacher/SLČR

Aleš Razým předává v La Clusaz finišmanovi Martinu Jakšovi.

Článek

První štafeta sezóny v Gällivare obavám jen nahrála. Až třinácté místo, Bauer rozmrzelý ze svého výkonu, Jakš zraněný doma u televize. V neděli to byl mnohem veselejší pohled. Po pěti letech stupně vítězů ve Světovém poháru!

Bauer s Jakšem lídry

„Poprvé od olympiády startovali oba lídři Lukáš Bauer a Martin Jakš, navíc Aleš Razým se dostal do výborné formy,“ komentuje štafetové vzepjetí trenér Miroslav Petrásek.

Nominační starosti pro mistrovství světa, které ve Val di Fiemme startuje za necelý měsíc, mu tak zřejmě odpadly. „Zatím dalšího závodníka s odpovídající výkonností nemáme. Když kluci zůstanou zdraví, je tahle varianta nejpravděpodobnější,“ přiznává trenér.

Otazník je tak jen nad rozložením úseků. „První dva bych chtěl nechat, třetí a čtvrtý rozhodneme podle formy, možná i podle sestav ostatních štafet,“ plánuje Petrásek, že by mohl přesunout Razýma na post finišmana místo Jakše.

Koukala vystřídal Razým

Z vancouverské sestavy tak vypadl Martin Koukal, který se věnuje laufům, na jeho místo se posunul Razým. Ten si sice po závodě sypal popel na hlavu, že ztratil kontakt, ale podle Petráska zbytečně. „Byl na sebe moc přísný. Jeho úsek byl skvěle obsazený a ještě se na něm netaktizovalo. Všichni jeli naplno a Aleš nezklamal,“ chválí trenér nováčka v sestavě.

Klíčová pro úspěch bude forma a zdraví Bauera s Jakšem. „Lukáš štafetě strašně pomohl, takový výkon ji posune výrazně výš. Martin jel také velmi dobře a věřím, že po nemoci a zranění se do té ideální formy teprve dostane. Ale ve štafetě potřebujete, aby se sešla forma všech čtyř kluků, dobře nachystané lyže i trochu štěstí,“ ví Petrásek.

Kvůli přípravě na mistrovství světa teď reprezentace oželí i test olympijských tratí při SP v Soči. „Zasáhlo by nám to do závěrečné přípravy, která dostala přednost, dělali jsme to podobně i před Vancouverem,“ vysvětluje trenér.

Reklama

Související témata: