Hlavní obsah

Odešla legenda. Rekordman Kitzbühelu se vrátil domů a zemřel poblíž proslulé sjezdovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zesnul nedaleko míst, kde slavil velké úspěchy. Tak si to přál. Rakouské lyžování se loučí s legendárním sjezdařem, Andreas „Anderl“ Molterer, rekordman Kitzbühelu s devíti triumfy v různých disciplínách na proslulém Hahnenkammu, zemřel. Bylo mu 92 let! Byl hvězdou své doby. I přesto, že nikdy nedosáhl na vytoužené olympijské zlato.

Foto: Profimedia.cz

Andreas Molterer (vlevo) a Toni Sailer na snímku z roku 1965.

Článek

Vyučený truhlář se k lyžování na reprezentační úrovni dostal poměrně pozdě, ale hned od počátku 50. let minulého století byl úspěšný. Vyhrál přes 50 závodů FIS, včetně Hahnenkammu a dalších klasik na Lauberhornu, v Megéve či Chamonix.

Byl členem kitzbühelského lyžařského zázračného týmu společně s Ernstem Hinterseerem, Hiasem Leitnerem, Fritzem Huberem, Christianem Pravdou a Tonim Sailerem. Celkem tahle sestava lyžařských es získala na velkých akcích 27 medailí.

Molterer se kvůli blond vlasům stal známým jako „bílý blesk“, byl protipólem ještě slavnějšího Sailera, který zemřel v roce 2009 a do historie lyžování se zapsal jako „černý blesk“.

Měl smůlu, že v jeho éře se ještě nejezdil Světový pohár, začalo se s ním až v roce 1967. Statistici ovšem při teoretických součtech z jednotlivých sezon došli k tomu, že pokud už by série, jež je brána jako měřítko lyžařského úspěchu, fungovala, stal by se v letech 1953, 1955, 1956 a 1958 jejím vítězem.

Na proslulém Hahnenkammu vyhrál dva sjezdy, tři slalomy a čtyři kombinace. V roce 1956 byl druhý a třetí na ZOH v Cortině. Zlato pod pěti kruhy mu uniklo.

„Kdybych byl dnes tak úspěšný, vydělal bych miliony,“ posteskl si v minulosti Molterer i přesto, že se ještě stal čtyřnásobným profesionálním mistrem světa. To už žil ve Spojených státech.

V Aspenu se podílel na zřízení lyžařské školy, později přes Floridu zamířil do Nashvillu, kde žil se svou partnerkou Kay.

Po její smrti na podzim 2022 si splnil své často zmiňované přání. Vrátil se do rodného Kitzbühelu, kde nedaleko od Hahnenkammu zemřel. „Anderl Molterer ve věku 92 let tiše a klidně usnul v noci z úterý na středu,“ oznámil Rakouský lyžařský svaz ÖSV.

V krátké době je to druhé úmrtí slavného rakouského lyžaře. Tento měsíc zesnul ve svých 84 letech Heinrich Messner, který se zapsal do historie jako vítěz historicky prvního závodu Světového poháru, slalomu v Berchtesgadenu v roce 1967. Tyrolská legenda kromě toho získala mimo jiné i dva olympijské bronzy.

Reklama