Hlavní obsah

Olympijský výbor varuje, že jsou ve Švýcarsku ohroženy sportovní akce

Švýcarský olympijský výbor upozornil, že aktuálně platná povinná desetidenní karanténa i pro očkované proti koronaviru může ohrozit mnoho naplánovaných mezinárodních sportovních akcí. Nařízení švýcarské vlády pro cestující z řady zemí, kde se vyskytla nová varianta omikron, si už vynutilo zrušení univerziády. V prosinci by se ve Švýcarsku měla konat mimo jiné řada lyžařských Světových pohárů.

Foto: Erich Schlegel, Reuters

Jaký bude osud sportovních akcí ve Švýcarsku? (ilustrační foto)

Článek

Organizátoři mají z vládních restrikcí těžkou hlavu. "Pořádání mezinárodních sportovních akcí ve Švýcarsku je riskantní, ne-li nemožné, pokud bude trvat omezení cestování a pravidla karantény. Tohle dostává sportovce, organizátory, svazy a kluby do velkého stresu," uvedl prezident národního olympijského výboru Jürg Stahl.

Na konci příštího týdne by se měl v Davosu konat Světový pohár v běžeckém lyžování a ve Svatém Mořici by měly být závody SP ve sjezdovém lyžování. Do Vánoc by pak měly následovat skikros v Arose a skoky na lyžích v Engelbergu.

Ohrožen je i Spengler Cup

Švýcarský olympijský výbor jako národní organizace zastřešující sport žádá od federální vlády i představitelů jednotlivých kantonů řešení, které by umožnilo výjimku z karantény pro vrcholové sportovce. "Švýcarský olympijský výbor bude rád spolupracovat na tvorbě tohoto řešení," poznamenal Stahl.

Kvůli švýcarským restrikcím je ohrožena i účast hokejistů pražské Sparty na tradičním Spenglerově poháru, který se koná na konci prosince v Davosu. Čeští občané totiž patří mezi ty, kteří musejí bez ohledu na očkování nebo prodělanou nemoc při vstupu do Švýcarska předložit negativní test a nastoupit desetidenní karanténu. Tu pražský klub nemůže stihnout. Spenglerův pohár startuje v neděli 26. prosince a Sparta má na čtvrtek 23. prosince naplánovaný extraligový zápas proti Třinci.

Reklama

Související témata: