Hlavní obsah

Po dnech čekání pořádný zápřah! Ledecké tělo naladí Méďa

Cortina d´Ampezzo
Aktualizováno

Tři dny marného čekání a teď tři závody v pěti dnech. Pokud tedy počasí v italské Cortině dovolí. Ale předpověď je příznivá, a tak se by se Ester Ledecká měla ve čtvrtek od 10.45 (živě na ČT sport) se startovním číslem 11 postavit na start super-G. Úkol nastavit její tělo zpět do závodního módu má i na mistrovství světa fyzioterapeut Michal Lešák, jemuž v týmu neřekne nikdo jinak než Méďa.

Foto: Gabriele Facciotti, ČTK/AP

Ester Ledecká by se ve čtvrtek konečně měla v Cortině dočkat závodů.

Článek

Odvedl skvělou práci, když Ledeckou pomohl bleskurychle vrátit na lyže po těžkém karambolu v Crans Montaně. Teď už se může spolu s dvojnásobnou olympijskou vítězkou věnovat každodenní rutině jako před všemi závody.

„Ranní rozcvička zabere kolem dvaceti minut na hotelu, pak jdeme na kopec, kde je celá jenom trenérů. Před startem krátká lehká rozcvička na zahřátí a odpoledne cvičíme ještě třeba hodinu a půl,“ vypočítává.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ester Ledecká a její tým: fyzioterapeut Michal Lešák (zleva), servisman Miloš Machytka a trenér Tomáš Bank.

Lešák se do týmu STR, jak jsou lidé starající se o lyžařskou a snowboardovou hvězdu označováni, zapojil před předminulou sezonou. Po studiích a práci v pražské vojenské nemocnici s manželkou odešel na kliniku do Rakouska, a když Ledecká hledala nového fyzioterapeuta, doporučil ho současný šéflékař Českého olympijského týmu Jiří Neumann.

Teď Lešák s Ledeckou tráví v podstatě celou zimu a snaží se ji dostat do optimální zdravotní pohody. Což při jejím nabitém programu není vždy úplně snadný úkol. „Pokud ji zrovna něco bolí, pracujeme na té bolístce. Když je vše v pořádku, věnujeme se strečinku nebo třeba vyšlapání se na kole,“ popisuje.

V aktuální sezoně mu práci usnadňuje zrušení dlouhých přeletů do zámoří vinou koronavirové situace i méně přechodů z lyží na snowboard. V minulých letech se na Ledecké ve druhé polovině sezony občas začínala projevovat únava.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ester Ledecká (@esterledecka)

„Výhoda je, že má každý rok dobrou přípravu v létě,“ odkazuje Lešák na trénink na řecké Lefkadě pod dohledem rodiny Ledeckých. „Kdyby jezdila víc snowboardových závodů, tak by bylo míň těch lyžařských, takže v tom zase takový rozdíl není. Ale povedlo se nám najít režim, kdy už ke konci ledna není tak unavená a má dost sil i teď,“ hlásí fyzioterapeut.

V Domově Orsoline, kde tým Ledecké v Cortině dAmpezzo bydlí, si zřídil své pracoviště v jedné z místností mezi pokoji. „Je dostatečně velká, máme tam malou tělocvičnu i prostor na fyzioterapii, plus tam mají kluci místo na rozbor videa. Vlastně celé patro na hotelu je pro nás, takže místa je dost,“ pochvaluje si.

Počasím rozmetaný program šampionátu mu vrásky nedělá, na posunech závodů umí najít i pozitiva. „Každá hodina, kdy si Ester může sama odpočinout, být se mnou nebo s trenéry u videa, je dobrá. Zrušeným závodem získává čas na přípravu na další dny,“ doplňuje Lešák. A od čtvrtka do pondělí se ušetřená energie bude maximálně hodit.

Reklama

Související témata: