Hlavní obsah

Pootevřené dveře. Ruští a běloruští lyžaři by se mohli v roce 2023 zúčastnit světových šampionátů

Ruští sportovci by se mohli začátkem roku 2023 představit na světových šampionátech v lyžování. Generální sekretář mezinárodní federace (FIS) Michel Vion to dnes řekl na setkání s novináři na tradiční předsezonní akci Forum Nordicum, jež se tento týden koná v Kranjské Goře.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Ruští a běloruští sportovci se aktuálně nesmějí kvůli invazi vojsk na Ukrajinu mezinárodních akcí účastnit. Prezident Mezinárodního výboru (MOV) Thomas Bach už ale začal se světovými sportovními federacemi jednat o jejich možném návratu pod neutrální vlajkou. A FIS se hodlá případným doporučením MOV řídit.

"MOV začal s mezinárodními svazy pracovat na tom, aby jim (ruským a běloruským sportovcům) otevřel dveře. Sport by měl být nezávislý na politice," uvedl Vion. O návratu sportovců ze suspendovaných zemí se podle něj může rozhodnout v průběhu sezony.

"Možná k tomu dojde v prosinci. Pak by se mohly obě země - samozřejmě bez vlajky a hymny - teoreticky zúčastnit světových šampionátů," řekl Vion.

Mistrovství světa v alpském lyžování se bude konat 7. až 9. února ve francouzských střediscích Courchevel a Méribel, klasici budou mít šampionát 21. až 5. března v Planici.

Reklama