Hlavní obsah

Příznivá prognóza. Ledecká z MS na prknech medaile přiveze

Praha

Na prahu března proběhne ve slovinské Rogle světový šampionát ve snowboardingu - slalomu. Zatímco na nedávném mistrovství v alpském lyžování Ester Ledecké medaile těsně unikaly, na snowboardu už by to cinknout mělo. Dokonce v obou disciplínách. Na vítězství české obojživelníce v paralelním slalomu nasadili bookmakeři kurz 2,7:1, v paralelním obřím slalomu je pak šance na zlatou ještě o poznání vyšší 1,9:1.

Foto: Ivana Roháčková

Ester Ledecká během kvalifikace v rakouském Bad Gasteinu.

Článek

Ledecká v roce 2017 získala v Sierra Nevadě zlato v paralelním obřím slalomu a stříbro v paralelním slalomu a od té doby nasbírala řadu dalších zkušeností. Měla by jimi vyvážit určitý handicap, který proti čistokrevným snowboardistkám přece jen má. Velkou výhodou je, že středisko Rogle patří mezi její oblíbené destinace, když zde vyhrála hned pět závodů Světového poháru.

„V letošní sezoně Ledecká a její tým dávali přednost závodům na lyžích, všichni jsou tak zvědaví, jak se česká univerzálka dokázala na mistrovství na prknech připravit. O tom, že patří do naprosté špičky, nikdo nepochybuje, zároveň z pozice olympijské šampionky musí mít vždy nejvyšší ambice. Že by Ester měla takovou smůlu jako v Cortině d'Ampezzo, si neodvedu představit, v obřím slalomu bude určitě útočit na zlato," říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ester Ledecká při kombinačním slalomu na MS v Cortině d'Ampezzo.

Z pohledu do kurzové nabídky poměrně jasně vyplívá, že ve slalomu má Ledecká reálnou šanci na stříbro (1,94:1), nejhůře pak skončí bronzová (1,55:1). V případě obřího slalomu je pak účast ve finále a stříbro „povinností" (1,45:1), šance na zlato je pak v podstatě 50 na 50 (1,9:1).

Věří jí bookmakeři i sázkaři

Na úvod se Ledecká představí v paralelním obřím slalomu. Z posledních jedenácti závodů v této disciplíně byla jen jednou třetí, jinak vždy ve finále. Také teď patří v „obřáku" mezi žhavé kandidátky na zlato a věří jí bookmakeři i sázkaři.

„Většina z nich tipuje její vítězství s kurzem 1,90. Na umístění Ledecké do druhého místa je vypsaný kurz 1,50. Že se neprobojuje do první dvojky, ohodnotili sázkoví experti kurzem 2,45," uvádí Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

O den později čeká českou obojživelnici slalom. Také tady se spíš počítá, že se postaví na stupně vítězů. Jestli vybojuje i v této disciplíně zlato, není tak jisté, čemuž odpovídá kurz 2,70, ale na umístění Ledecké do třetího místa lidé u Chance sázejí s kurzem 1,60.

Reklama

Související témata: