Hlavní obsah

Samková jako Sáblíková. Co spojuje české zimní hvězdy?

Praha

Jejich sporty jsou zcela odlišné, přesto si reprezentační kouč českých snowboardkrosařů Marek Jelínek při přípravě svého největšího klenotu Evy Samkové (více o její životní sezoně a plánech v následujícím videu) vybavil i Martinu Sáblíkovou, rychlobruslařskou hvězdu pověstnou svojí tréninkovou pílí.

Asi nedřu tolik jako Martina Sáblíková, dost se válím, přiznává Eva SamkováVideo: Sport.cz

 
Článek

„Občas mi totiž Evka zavolá, i když je trochu nemocná, že by se chtěla jít proběhnout. Což je pro mě jako pro kouče skvělá zpráva,“ libuje si Jelínek. Snowboarding už dávno není volnomyšlenkářskou zábavou, kde by jediným tréninkem bylo ježdění z kopce dolů.

Vedle talentu a špičkového realizačního týmu v čele s Jelínkem je svědomitá příprava základem pro takřka dokonalou sezonu, kterou Samková vyšperkovala světovým zlatem i křišťálovým glóbem.

Má široký záběr

„Jsem v tohle poctivější, protože vím, jak blbě se cítím, když třeba nemůžu trénovat. Jde to ruku v ruce s výsledky, že nechcete nic podcenit,“ vysvětluje Samková, která má v pouhých pětadvaceti letech za sebou už devět let závodění se světovou špičkou.

„Pořád se může zlepšovat, proto chceme příští rok, kdy není olympiáda ani mistrovství světa, trochu upravit techniku, aby ji ostatní holky nedohnaly. Podívejte na Martinu Sáblíkovou, která má nejlepší sezonu,“ opět Jelínek dává za příklad dvacetinásobnou mistryni světa.

Samková ale není přesvědčená, že na vrcholové úrovni vydrží závodit i po třicítce. „Když mě to přestane bavit, budu jezdit jen tak pro zábavu v Krkonoších, nebo na splitboardu (snowboardová obdoba skialpů) šlapat do hor a sjíždět dolů. Mám i docela široký záběr, baví mě hodně věcí mimo sport, kterým bych se mohla věnovat po kariéře,“ přemítá studentka FTVS.

Reklama