Hlavní obsah

Samková vyrazila dobýt Ameriku. Na MS ale Češi posílají i 61letého snowboardistu!

Praha

Ve čtvrtek odstartuje v americkém Utahu mistrovství světa akrobatických lyžařů a snowboardistů. Ve třech horských střediscích nebudou chybět ani čeští reprezentanti v čele s největšími adeptkami na medaile, snowboardkrosařkou Evou Samkovou a freestyle snowboardistkou Šárkou Pančochovou. Raritou ve výpravě je 61letý snowboardista Leoš Prokopec.

Foto: Jan Kasl/Red Bull Content Pool.

Snowboardkrosařka Eva Samková.

Článek

Osmnáct reprezentantů vyslala Česká republika na letošní světový šampionát akrobatických lyžařů a snowboardistů. V americkém Utahu sice nebude obhajovat zlato v paralelním obřím slalomu snowboardistka Ester Ledecká, která letos dala přednost mistrovství světa v alpském lyžování, ale i tak bude mít Česko několik želízek v ohni.

Medaili by chtěla získat snowboardkrosařka Eva Samková. Pětadvacetiletá závodnice má ve své sbírce zlato a bronz z olympijských her, stříbro z prestižních X-Games, tituly z juniorských mistrovství světa, avšak cenný kov ze seniorského světového šampionátu jí stále chybí. Do Solitude, kde se snowboardkros pojede, zamířila rovnou ze soustředění v Coloradu. „Sněhové podmínky byly vynikající, jsem hodně spokojená, skvěle jsem si zatrénovala," pochvalovala si Samková.

Na medaili by ráda zaútočila i Šárka Pančochová, která se představí na již šestém mistrovství světa. Osmadvacetiletá snowboardistka získala stříbro ve slopestylu na světovém šampionátu před osmi lety. V aktuální sezoně se blýskla čtvrtým místem na Světovém poháru v Číně.

Kromě Samkové a Pančochové bude ve snowboardových disciplínách bojovat o co nejlepší výsledek ještě třináct dalších Čechů. Mezi akrobatickými lyžaři bude Českou republiku reprezentovat pětice závodníků, chybět mezi nimi nebude zkušená skikrosařka Nikol Kučerová.

Foto: Michal Osoba

Leoš Prokopec na světovém šampionátu v roce 2015.

Pozornost na svahu v Park City jistě upoutá i veterán Prokopec. S alpským snowboardingem začal v 41 letech a na mistrovství světa startoval už před čtyřmi lety v Rakousku, kde se srazil se svým slovenským vrstevníkem a jízdu nedokončil.

V aktuální sezoně absolvoval v 61 letech debut ve Světovém poháru ve slovinské Rogle, kde dojel v kvalifikaci poslední. Vyjeté body mu ale k účasti na šampionátu v USA stačí. Náklady na svůj start si snowboardový nadšenec hradí sám.

Nominace na MS akrobatických lyžařů a snowboardistů
SnowboardkrosEva Samková, Vendula Hopjáková
Matouš Koudelka, Jan Kubičík, Radek Vintr, Jakub Žerava
Alpský snowboardingDita Žďárská
Viktor Brůžek, Adam Počinek, Leoš Prokopec, Albert Jelínek
Freestyle snowboardingŠárka Pančochová
Petr Horák
SkikrosNikol Kučerová
Jízda v boulíchDaniel Honzig, Mathew Retzer
FreestyleŠimon Bartík, Vojtěch Břeský

Reklama