Hlavní obsah

Se Spartou vychytal slavné Lazio, nabídky z fotbalu už ale Bičík odmítl. Stará se o lyžaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před osmi lety slavně vychytal fotbalové Spartě výhru na Laziu Řím 3:0 v osmifinále Evropské ligy, teď už David Bičík vychytává všechny detaily, aby čeští lyžaři a snowboardisté měli co nejlepší servis. Nezvyklý směr nabrala kariéra bývalého gólmana, nyní sportovního manažera lyžařského svazu.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Místo brankářského dresu už David Bičík obléká svetr připomínající výročí 120 let lyžařského svazu.

Článek

Ještě začátkem loňského roku pracoval ve Spartě jako trenér gólmanů. „V lednu jsme byli vyhozeni od béčka a ze svazu mě oslovili, abych pomohl zorganizovat sraz reprezentace na Hluboké,“ popisuje Bičík začátek svého přerodu.

Setkání všech reprezentantů bylo projektem svazového předsedy Davida Trávníčka, aby se zástupci jednotlivých úseků lépe poznali, vyměnili si zkušenosti. A i díky svým kontaktům a zkušenostem z agentury Sport Invest, kde velmi úzce spolupracuje například s Petrem Čechem, sáhl do fotbalového prostředí.

„Fotbal má jednu zásadní výhodu, že v něm existují velice jasná pravidla, jak by se sportovec měl chovat na hřišti i mimo něj. V tom se máme co učit a inspirovat, abychom se vyrovnali standardům, které by měly být běžné. A fotbal a brankáři jsou mi blízcí,“ vysvětluje s úsměvem Trávníček.

Ale brankářské rukavice či třeba role pokladníka ve Spartě pochopitelně nebyly kritériem při výběru Bičíka, jenž kromě Letné chytal v Liberci, bratislavském Slovanu či Turecku. Při organizaci akce na Hluboké se osvědčil, a tak se spolupráce prohloubila.

„Zafungovala komunikace i chemie. Davida jsme nehledali v inzerátech, ale splňoval naše představy člověka na tuto pozici,“ říká Trávníček. Funkce sportovního manažera do té doby neexistovala. „Ale trpěli jsme na to, že mezi realitou na sněhu a kanceláří je dlouhá cesta, kde se ztratí spousta věcí,“ vysvětluje svazový šéf.

Nejbližší SP na českém sněhu
2023/24do Špindlerova Mlýna se vrací Snowjam, SP ve freestyle snowboardingu
2024/25Nové Město na Moravě uvítá při Zlaté lyži elitu běžců na lyžích
2024/25na Dolní Moravě se ukáže Eva Adamczyková při SP ve snowboardkrosu
2025/26po třech letech se ve Špindlerově Mlýně pojede SP ve slalomu žen
Další rok by měli ve Vysočina areně opět závodit běžci na lyžích, v rozmezí let 2025-2027 je v plánu i návrat skokanů na lyžích po rekonstrukci můstků v Harrachově.

Trochu paradoxně tak má ve svém nejbližším týmu bývalého bobistu Jana Šindeláře v roli generálního sekretáře a bývalého fotbalistu coby sportovního manažera. Lyžařské prostředí se ale podle Trávníčka dotčené necítí. „Bál jsem se toho, ale nestalo se. David si to musel odmakat a získal si důvěru svou profesionalitou,“ líčí.

A tak Bičík objíždí tréninkové kempy, komunikuje se závodníky i sportovními řediteli jednotlivých úseků a zužitkovává svoje zkušenosti z fotbalu. „Jsem z jednoho z nejbohatších sportů, kde je péče o sportovce na absolutní výši. Něco z toho se snažím přenést sem, aby se závodníci mohli soustředit jen na svůj výkon,“ popisuje svoji úlohu 42letý Bičík.

Jeho cílem je zlepšit zdravotní zabezpečení, a tak svaz spustil spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnici, založil lékařskou komisi řešící poruchy příjmu potravy vyskytující se ve vytrvalostních disciplínách, pořádá antidopingové přednášky, snaží se centralizovat nákup vybavení včetně potravinových doplňků…

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Bičík ještě ve fotbalovém dresu.

A na fotbal už není čas, byť ještě v minulé sezoně Bičík trénoval gólmany ambiciózního týmu Hostouně. „V červenci jsem skončil a pak jsem další nabídky odmítl,“ ujišťuje, že teď má lyžování u něj jasnou prioritu.

Ostatně už během kariéry občas vyrážel za sněhem, byť to smlouvy hráčům obvykle zapovídají. „Odmalička jsem jezdil na běžkách, sjezdovkách i snowboardu díky rodičům. Pak už trochu natajno, ale nikdy jsem se naštěstí nezranil,“ přiznává Bičík.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.