Hlavní obsah

Novák po životním úspěchu? Čtyři hodiny rozmrzání, týmová euforie a dojemné video od rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok stoupá vzhůru. První body ve Světovém poháru, elitní dvacítka, pak desítka… Před aktuální zimou Michal Novák vyhlašoval, že další cílem je útok na pódium. A vyšel hned na první zastávce Světového poháru ve finské Ruce! „Neuvěřitelné,“ líčil pro Sport.cz, když se přesouval na další díl SP do švédského Gällivare.

Foto: Heikki Saukkomaa, ČTK/AP

Michal Novák (vlevo) na stupních vítězů po závodu na 20 km, uprostřed vítěz Jan Thomas Jenssen a třetí Nor Harald Oestberg Amundsen.

Článek

Věřil jste, že se vytoužených stupňů vítězů dočkáte hned zkraje sezony?

To vůbec. Samozřejmě jsem si to přál, ale skutečnost je většinou těžší než ty představy.

Co byl poslední krůček, který vám chyběl mezi absolutní elitu?

Jednak jsem potřeboval čas, strávit to, co jsme dělali v tréninku. Získat další zkušenosti a zlepšit vytrvalost, projevily se změny v přípravě a práce s reprezentačními trenéry Vasilem Husákem a Honzou Francem i specialistou na techniku.

Co vám dává právě norský specialista?

Hodně mi pomáhá, díky správné technice můžu ušetřit síly. Spolupracujeme už dva roky, letos se to zintenzivnilo, jak začal spolupracovat s celou reprezentací a jezdit s námi na kempy, tak jsme strávili společně mnohem víc tréninkových dnů.

V biatlonových kruzích se hodně řešila změna pravidel a zákaz používání fluoru ve voscích. Vy jste neměl obavy, jak se promítne do závodů?

Registroval jsem ten přípravný závod biatlonistů a po něm trochu znejistěl. Ale kluci v servisu odvedli opravdu profesionální práci, neponechali nic náhodě a měl jsem neskutečně dobré lyže. Ale závodů bude ještě spousta, tak uvidíme, jak se to promítne.

Vy tradičně spolupracujete s výrobcem lyží Salomon, poskytujete mu zpětnou vazbu. Byla kvůli změnám komunikace ještě těsnější?

Tohle jsem neřešil, lidé ze Salomonu vědí, co dělají. Každý hledá nové technologie, které třeba budou i rychlé jako vosky s fluorem, ale to je spíš otázka vývoje, v tom se nevyznám.

Vraťme se ještě do nedělního odpoledne. Hned za cílem jste nevypadal úplně šťastně, mrzel vás prohraný souboj o vítězství. S odstupem času už převládá radost?

Ale to já měl radost hned po dojezdu. Naštvání bylo jen reakcí v tom boji, kdy mě mrzelo, že jsem souboj o vítězství nedotáhl.

Překvapilo vás, že se s vámi vyvezl jen Nor Jan Thomas Jenssen, který tři roky ve Světovém poháru nezávodil?

Sice nejezdil ve Světovém poháru, ale potkávali jsme se na závodech, které jezdil v Norsku. Všímal jsem si ho i v závodě, jak vypadal, takže jsem s ním počítal, byl možná čerstvější než ostatní Norové i proto, že nejel sobotní desítku.

Co se po závodě dělo, když jste přišel do servisní buňky? Euforie musela být obrovská.

Já tam ani nešel, jak všichni naběhli do prostoru cíle. Bylo to krásné, i když jsem ještě vstřebával finiš, že se nepovedl, byl jsem úplně vyčerpaný a šíleně zmrzlý v těch minus 20 stupních, že jsem ani nemohl povídat. A oni přiběhli slavit, tak to bylo dost hektické, ale byl jsem rád za všechny členy týmu.

Foto: Heikki Saukkomaa, ČTK/AP

Michal Novák za cílem dvacítky volně ve finské Ruce.

Zima byla extrémní, na hraně toho, aby se vůbec mohlo závodit. Kdy jste rozmrzl?

Je pravda, že jsme věděli, že to je na hraně, ale o zrušení se vůbec nemluvilo. Jak jsem pak měl po závodě povinnosti, trvalo možná čtyři hodiny, než jsem si mohl dát sprchu a rozmrzl jsem. Nic moc.

Po deseti letech stál český běžec na lyžích na stupních vítězů. Váš předchůdce na pódiu Lukáš Bauer, nyní trenér polské reprezentace, byl mezi gratulanty?

Po závodě jsme se nepotkali, až pak na večeři. Myslím, že byl rád, jak to dopadlo, říká, že mi drží pěsti a fandí.

Jak se vám pak líbilo video, které sdílela vaše sestra Petra, na němž vám doma fandila u televize celá rodina?

To mi udělalo snad největší radost, bylo to moc fajn.

Teď se přesouváte do švédského Gällivare, které nebývá pravidelným pořadatelem závodů Světového poháru. Co o tratích víte?

Mám zprávy, že zima by měla být snad ještě větší, z čehož radost nemám, na druhou stranu vím, že i v těch mrazech mé tělo fungovalo dobře. Tratě jsem poznal v roce 2016 při přípravě, jsou těžké na úrovni Světového poháru, ještě budeme mít pár dnů na to je poznat.

Ve Švédsku budete startovat jako třetí muž Světového poháru. Je celkové pořadí seriálu v sezoně bez mistrovství světa i olympijských her vaším hlavním cílem?

Určitě, sezona bude hlavně o konzistenci, zvládnout co nejlépe co nejvíc závodů a samozřejmě i Tour de Ski jako vrchol zimy.

Vloni jste z finančních důvodů museli vynechat závody v Davosu, letos budete mít šanci bojovat o body na všech zastávkách Světového poháru?

Měli bychom jet všechno, někde to bude osekané počtem lidí nebo zázemím, ale v plánu jsou i závody v Americe.

Reklama