Hlavní obsah

Skandál v Lillehammeru. Aktivisté vlétli na trať. Byl to šok, smutní norská lyžařská naděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaný poprask se strhl během nedělního závodu Světového poháru běžců na lyžích v norském Lillehammeru na 20 km klasicky s hromadným startem. V jednom ze stoupání vběhli na trať ekologičtí aktivisté, jejichž protest znamenal pro některé závodníky konec jakýchkoliv ambic na dobrý výsledek.

Foto: Stoppoljeletinga

Protest během závodu běžců na lyžích v Lillehammeru.

Článek

Skupinka aktivistů z hnutí Stoppoljeletinga stavící se proti rozšiřování těžby ropy vběhla na trať s transparentem, někteří protestující také zapálili pyrotechniku a trať polili červenou tekutinou. Pořadatelé měli co dělat, aby demonstranty vytlačili z tratě. Nezabránili však jejich kontaktu s některými závodníky.

Třeba Fin Juuso Haarala po střetu s demonstrantem zlomil hůlku, což se mu stalo zrovna v zóně, kdy nemohl získat náhradní. Pohromou skončila demonstrace pro mladého norského debutanta v SP Jonase Viku, který zlomil nejen hůlku, ale poškodila se mu i lyže.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Stopp oljeletinga (@stoppoljeletinga)

„Byl to pro mě šok. Před závodem jsem si promítal několik scénářů, tohle ale nebyl jeden z nich. Vjel jsem do nějakého nazelenalého kouře. Najednou jsem viděl, že je někdo v trati, hodně závodníkům se podařilo těm lidem vyhnout, já jsem ale skončil i s lyžemi pod jedním z demonstrantů," popisoval Vika incident pro stanici TV2.

„Nevím, co nalili na trať, ale lyže byly najednou strašně pomalé. Podařilo se mi dotáhnout hlavní pole, ale najednou jsem ztratil lyži, protože jsem měl poškozené vázání. Bylo to beznadějné. Můj první závod ve Světovém poháru byl v troskách. Měl jsem jedinečnou šanci ukázat se před vedením národního týmu," smutnil mladík.

Mluvčí hnutí Stoppoljeletinga Olve Gravskar litoval, že protest měl takto negativní následky. „Tohle je smutné. Nebylo to účelem naší akce. Mluvil jsem s účastníky protestu a ti říkali, že ve skutečnosti jeden z organizátorů povalil protestující na lyžaře," vysvětloval Gravskar pro TV2.

Protestující však u závodníků moc sympatií nezískali.

„Je to nebezpečné a také děsivé. Nevěřím ve smysl takových demonstrací při sportovních akcích. Aktivisté zničili závod, což je smutné," posteskl si norský reprezentant Emil Iversen.

„Máme demokracii a lidé by měli mít nárok na protest. Ale myslím, že bychom měli nechat ty, kteří chtějí lyžovat, dělat jejich věc a najít si jiné způsoby, jak protestovat," komentoval událost šéf norského lyžařského svazu Terje Lund.

„Ještě že nebyli tak šílení a neudělali to při sjezdu, to mohlo mít fatální následky. Politické gesto může být fajn, ale myslím, že je možné si pro něj najít jiný způsob," doplnil domácí vítěz závodu Paal Goldberg, za nímž se v cíli srovnalo další norské trio Röthe, Nyenget, Tönseth.

Reklama

Související témata: