Hlavní obsah

Skokani na lyžích mají za sebou první trénink na můstku

Čeští skokani na lyžích mají za sebou pod staronovým trenérem Davidem Jiroutkem první přípravu na můstku. Od pondělí do čtvrtka skákali v rakouském Villachu na umělé hmotě.

Článek

"Bylo to o tom, aby nezapomněli, jak se zavazují skokanský boty," vtipkoval Jiroutek. "Pro mnohé to byly od Planice první skoky, třeba pro Koudelku, takže to bylo hlavně o potvrzení nauky, co jsme se učili od 1. května doteďka," doplnil kouč.

Češi skákali převážně na můstku K-60, poslední den si zkusili i větší můstek K-90. "Zkoušeli jsme, jak se nám stabilizuje veškerý mechanismus, nájezdové postavení a podobně. Byl jsem spokojenej, ale nedají se soudit závěry, co to přinese pro zimu," řekl Jiroutek, kterému jako asistent a fyzioterapeut nově pomáhá Marek Švec.

Na nájezdu se s Koudelkou, Jandou a spol. střídali například čeští reprezentanti v severské kombinaci, Italové i domácí Rakušané.

Jiroutek se od svého jmenování do funkce hlavního trenéra po Rakušanu Richardu Schallertovi snaží týmu zpestřit přípravu. V minulých týdnech tak skokani třeba zkoušeli lukostřelbu, hráli golf a na pražské Štvanici si na kolečkových bruslích zvyšovali adrenalin v krvi ve skateparku.

Trenér se zranění nebojí

"Je to skvělé na stabilizování určité úrovně rovnováhy a koordinace. Bylo to hektické, napínavější než v cvičení v hale a trošku víc to bolelo," konstatoval Jiroutek.

Trenér se nebojí, že by se mu někdo z týmu před olympijskou sezonou zranil. "Jsme skokani, ne?" usmál se a dodal: "Může se stát, že si někdo něco zlomí při čemkoli, víc bych se bál při fotbalu."

Příští týden se reprezentace možná spustí poprvé od mistrovství světa v Liberci z nájezdu můstku K-90 pod Ještědem. Další skoky na umělé hmotě přijdou koncem měsíce ve slovinské Kranji. Mezitím reprezentanti plní své rozepsané plány. "Z pěti tréninkových dnů vždycky dva nebo tři budou společné," poznamenal Jiroutek.

Reklama

Související témata: