Hlavní obsah

Skokani zatím zůstávají na suchu

PRAHA

Na můstek nejlepší čeští skokani na lyžích hned tak nevyrazí. "Vyčkáváme," říká Leoš Škoda, šéf úseku. V Evropě lze v těchto dnech skákat jen daleko na severu -v Rovaniemi a také v Kuusamu, kde začínal Světový pohár.

Foto: Martin Sidorjak

Jakub Janda

Článek

Zpět se tam ale nikdo nehrne. Většina z domácí elitní sestavy podle všeho zůstane v domácích podmínkách. A na suchu.

Celý skokanský svět žije v nejistotě. Zeleno je nejen v Harrachově, kde zrušili víkendové závody SP, ale i ve švýcarském Engelbergu, kde má seriál pokračovat týden před Vánoci. Jen vrcholky okolních hor jsou bíle pocukrovány. Mrznout má i v Alpách až ke konci tohoto týdne, pořadatelé se tak dostávají do presu. "Až v případě, že se tam závodit nebude, budeme zvažovat další možnosti," tvrdí Škoda. Jako by se lyžařům v této sezóně hroutilo živobytí. "Nepadá nám chleba," posteskne si šéf skokanů.

Na sever

Pouze B-tým vyrazí na sever. Trénovat i závodit v rámci Kontinentálního poháru. Z áčka ho možná doplní jen Matura, kterému se nevedlo v úvodu SP. "Potřebuje zvednout sebevědomí. Pak by přejel do Švýcarska, potřebujeme, aby se zvedl, zaskákal a uhájili jsme placenou kvótu pro svěťák," přeje si Škoda. Sestava pro elitní seriál -Janda, Koudelka, Matura, Hlava a Hájek - se zatím nemění.

Zprávy, že se dá skákat v Americe, nechávají Evropany v klidu. Od letu za oceán upustili Poláci. Další o něm vůbec neuvažovali. "Daleká cesta, časový posun, jen komplikace," vypočítává negativa Škoda.

"Byl bych k tomu rezervovaný. Zvláště když v Alpách se má ochlazovat," podotýká František Jež, manažer české jedničky Jandy a sám bývalý skokan.

Posilovna a běhání

Co dělat v této situaci? Posilovna, proběhnutí, to je současný program skokanů. "Nemá cenu se vracet na umělou hmotu. Skluz na nájezdu je úplně jiný než na sněhu," odmítá letní alternativu přípravy Jež. "To je snad lepší vyrazit na sjezdovky nebo na běžky, kdyby bylo kam," doplňuje Jež.

Nouze ale velí i k netradičním úvahám. Němci přišli s myšlenkou, že úvodní díl tradičního Turné na přelomu roků by se mohl uskutečnit zčásti na umělé hmotě. Najíždělo by se z ledově stopy a dopadalo na rohože tak jako v létě.

"Dejme tomu. Led už je přece jen podobný sněhu. Němci jsou ale schopni nastříkat umělý sníh, sotva zamrzne, nebo třeba i navézt odjinud. I tam je to až ta nejposlednější varianta," říká Jež a míní, že mít teď nastříkaný můstek by bylo i dobrým byznysem. "Stály by se na něm fronty," je mu jasné.

Sám pamatuje cesty na první sníh směrem na východ - na Slovensko. Ale i tam jsou spíše jen zbytky sněhu. "A areál na Štrbském plese snad ani nefunguje, ale možná by nebylo od věci si ho pronajmout třeba za korunu a zaplatit tam lidi, aby to upravili. Už to však nestihneme," dodává Jež.

Reklama