Hlavní obsah

Smolaři Jakšovi nepomohly ani diety, je opět nemocný

Praha

Smolně a zároveň tak trochu symbolicky probíhá pro běžce na lyžích Martina Jakše závěrečná příprava na novou sezónu běžců na lyžích. Zatímco jeho parťáci z reprezentačního družstva se v pátek představovali na tiskové konferenci před startem zimy, 27letý Jakš absentoval. Důvod? Návštěva lékaře.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Když je Martin Jakš zdravý, zkusí si na běžkách i odvážnější jízdu.

Článek

Už před rokem mu choroby vydatně zkomplikovaly vrcholy zimy. Angínu při Tour de Ski vystřídalo nachlazení na MS. A i letošní příprava pokračovala ve smolném duchu.

„V červnu mě zasáhla angína, deset dnů jsem bral antibiotika a ani pak jsem se toho nemohl zbavit. Když jsem se pak dostával do dobré fyzické kondice a těšil se teď na závěrečnou přípravu, přišla další nemoc,“ posmutněle líčil Jakš. „Nejprve to vypadalo na virózu, teď je to spíš angína. Udělali mi odběry, výtěry a čekáme na výsledky,“ říká.

Začíná od nuly

Zabránit četným zdravotním neduhům zkouší všemi možnými způsoby. Otužuje se, absolvoval testy intolerance potravin, držel bezlepkovou, bezvaječnou i bezlaktózovou dietu… „Jenže po ní jsem měl spíš pocit, že mi něco chybí, než že by mi bylo líp,“ tvrdí.

Jestli do sezóny odstartuje hned 29. listopadu v Kuusamu, se rozhodne podle dalšího vývoje zdravotního stavu. Do startu olympiády v Soči ale ještě zbývají více než tři měsíce. „Ubývá to rychle, ale snad se stihnu dostat do pohody. Je nepříjemné, že ty problémy vždycky přicházejí v takovou blbou dobu a musím pak začínat od nuly,“ štve Jakše.

Reklama

Související témata: