Hlavní obsah

Soustředění po svatební noci? Až později mi došlo, co se vlastně stalo, směje se ženáč Jakš

PRAHA

Parta ženáčů mezi českými běžci na lyžích se na začátku října rozrostla o další kus. A nejen to. Pětadvacetiletý Martin Jakš totiž v únoru přivítá s manželkou Helenou – sestrou elitního silničáře Romana Kreuzigera – první rodinný přírůstek. A po zdařilé letní přípravě by Jakš rád rozšířil také sbírku svých sportovních úspěchů.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Běžci na lyžích Martin Jakš (vlevo) a Lukáš Bauer během soustředění na Dachsteinu.

Článek

Jakš plánoval původně svatbu na jaro, nakonec ale zvítězil již říjnový termín. „Roman by si na jaře asi těžko udělal volno. Tak jsme se do toho pustili hned. Chtěli jsme, a taky trochu museli... V únoru totiž čekáme miminko,“ culil se čerstvý ženáč a nastávající táta při setkání s novináři. Zda to bude kluk nebo holka, novomanželé nevědí. „Už bychom to mohli vědět, ale necháme se překvapit,“ vyprávěl Jakš.

Pro Jakšovo okolí včetně Lukáše Bauera a spol. byla pozvánka na svatbu příslovečným bleskem z čistého nebe. „Upekli jsme to za týden, z původního plánu udělat to pro nejbližší rodinu se nám to nakonec rozrostlo i o lyžaře a další kamarády. Bylo toho poměrně dost a jsem docela rád, že jsme to zvládli,“ oddechl si.

Pikantní byl fakt, že po sobotní slavnosti odjížděl talentovaný závodník spolu s ostatními kolegy přímo ze Šumavy na soustředění do Alp. Jak se odjíždí po svatební noci? „Až na Dachsteinu mi docházelo, co se vlastně stalo,“ poznamenal s úsměvem Jakš. S manželkou se tak potkal až s dvoutýdenním odstupem. „Teď jsme byli konečně tři dny spolu. Říkám si, jak tohle budeme zvládat...,“ podotkl.

Porod v době Světového poháru

Prubířským kamenem bude pro Jakše hned příchod potomka na svět: termín porodu se totiž prakticky kříží s termínem Světového poháru v Novém Městě na Moravě. „Už to vidím, jak v noci před závodem pojedu do Plzně do porodnice a zpátky,“ zvedl oči v sloup Jakš se smíchem.

Důvod k úsměvu má zatím i nad výsledky letní přípravy. Kouč Miroslav Petrásek mu sice napsal hodně tvrdý plán, který ale přinesl výsledky. „Zvedli jsme dávky a vrátili se k tomu trénovat víc ve skupině. Udělali jsme toho hodně, někdy až na hraně únosnosti. Ale vypadá to dobře a uvidíme, co zima přinese. Nerad bych to ale zakřikl,“ klepe na zuby Jakš.

V kuloárech se dokonce proslýchá, že by donedávna člen bronzové štafety z olympiády ve Vancouveru mohl hodně šlapat na paty i zavedené jedničce Lukáši Bauerovi. „To bych samozřejmě rád, ale co jsem viděl, tak Lukáš bude ve výborné formě. Hlavně ale čím víc nás bude, kdo může promluvit do špičky, tím líp,“ přeje si Jakš.

Reklama

Související témata: