Hlavní obsah

Špindlerův Mlýn je připraven, Světový pohár sjezdařek může vypuknout

ŠPINDLERŮV MLÝN

Černá sjezdovka ve Svatém Petru čeká na první dotyk lyžařských hran. Organizátoři i účastnice víkendových závodů Světového poháru v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně si pochvalují kvalitu pisty, na níž se v sobotu pojede obří slalom a v neděli slalom speciál. „Jediné, co nás může zaskočit, je počasí,“ říká prezident organizačního výboru Bohumír Zeman.

Článek

Trať závodu prošla ještě před vánočními svátky preparací, mrazivé počasí a nízká vlhkost vzduchu znamenaly ideální podmínky pro umělé zasněžování. „Pista je dokonale udělaná. Šéf Světového poháru žen Atle Skaardal hodnotil její úroveň slovy o převedení teorie do praxe,“ říkal v pátek odpoledne spokojeně Zeman. „Na sjezdovce je permanentní půlmetrová vrstva sněhu, někde víc. Stříkáním se podařilo vyrovnat příčný sklon svahu,“ doplnil šéf skiareálu ve Špindlerově Mlýně Jiří Beran.

Jediné, co pořadatelům dělá drobné starosti je počasí posledních dnů. Kopce v okolí Špindlerova Mlýna jsou utopené v nízké oblačnosti, drobně sněží a k tomu se přidal silný vítr. „Oproti dnešku by se to ale už nemělo měnit k horšímu,“ věří Zeman. „Předpověď není drastická. Vítr má polevit, stejně jako sněžení,“ upřesnil Beran.

Závodnice si pochvalovaly tvrdý podklad 

Kvalitu sjezdovky vyzkoušely v pátek i závodnice. „Ranní rozježdění bylo krásné, napadalo trochu sněhu a ta ledovka, co tu byla okolo Vánoc, trochu změkla. Ale jsem si jistá, že před závodem se ten měkčí sníh odstraní a bude to opět hodně tvrdé,“ líčila česká jednička Šárka Záhrobská, která po tréninku odjela ze Špindlerova Mlýna na lékařskou prohlídku do Prahy, kde se definitivně rozhodne o jejím víkendovém startu. Podle dostupných informací by ale mistryně světa neměla chybět.

"Po sjezdovce to dnes bylo krásné poježdění, velice kompaktní podklad, nijak agresivní, moc se mi to líbí. Co se týče počasí, zima je tak akorát, nahoře trochu fouká, ale je to v pohodě,“ doplnila Rakušanka Kathrin Zettelová.

Páteční program ve Špindlerově Mlýně vyvrcholí za účasti závodnic a premiéra Mirka Topolánka slavnostním zahájením v 17 hodin. První kolo sobotního obřího slalomu začne v 9:30, druhé pak půl hodiny po poledni. Trať pro první jízdu bude stavět Rakušan Roman Kneisl, branky pro druhé kolo rozmístí Ital Stefano Costazza.

Reklama

Související témata: