Hlavní obsah

Stenmarkův odkaz překonat nemohu, míní Shiffrinová

Americká lyžařská hvězda Mikaela Shiffrinová vzhlíží ke švédské legendě Ingemaru Stenmarkovi. Na jeho rekordních 86 vítězství ve Světovém poháru sice útočí a pravděpodobně je překoná, ale je přesvědčena, že nemůže překonat odkaz, který Stenmark zanechal ve sjezdovém lyžování. Uvedla to v rozhovoru pro televizní stanici Eurosport.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mikaela Shiffrinová při slalomu ve Špindlerově Mlýně.

Článek

Shiffrinová na konci ledna vyhrála první ze dvou slalomů SP ve Špindlerově Mlýně a získala triumf číslo 85. Na vyrovnání rekordu útočila o den později, ale skončila o šest setin druhá. Je však už jen otázkou času, kdy sedmadvacetiletá Američanka rekord překoná.

Dvojnásobná olympijská vítězka a šestinásobná mistryně světa si myslí, že ani s rekordem nebude nejlepší v historii. Za toho považuje Stenmarka, jenž své úspěchy sbíral v 70. a 80. letech minulého století. "Možná mohu překonat jeho čísla, ale nemohu překonat jeho odkaz," uvedla v rozhovoru s bývalou slovinskou lyžařkou Tinou Mazeovou.

Zároveň uvažuje o tom, že by těch nejlepších mohlo být více. "Za ty roky je ve sjezdovém lyžování spousta úžasných příběhů, jako třeba tvoje rekordní sezona. Je to pořád něco, co mě inspiruje, abych na sebe byla tvrdší, i když se cítím unavená," připomněla rekordních 2414 bodů, které Mazeová nasbírala při triumfu v celkovém pořadí SP v sezoně 2012/2013. Shiffrinová má letos 1697 bodů, v kalendáři SP je ještě jedenáct závodů.

Na další body si bude muset počkat až po skončení mistrovství světa, které dnes začíná ve Francii.

Reklama

Související témata: