Hlavní obsah

Strach o život! Ukrajinský olympijský vítěz mířil s rodinou do podzemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Ukrajiny každý den usínají a probouzejí se se strachem o životy své a svých nejbližších. Během ruské invaze denně umírají tisíce nevinných lidí. Situace se dotýká všech, sportovců nevyjímaje. Ukrajinský olympijský vítěz z Pchjongčchangu a stříbrný medailista z Pekingu v akrobatickém lyžování Oleksandr Abramenko se se svou rodinnou ukrývá v podzemních garážích a doufá, že brzy se budou moci přesunout do bezpečí.

Foto: Gregory Bull, ČTK/AP

Fotka, která obletěla svět. Bronzový medailista z akrobatického lyžování na olympiádě v Pekingu Ilia Burov z Ruska objímá stříbrného Ukrajince Oleksandra Abramenka, který se nyní ve své domovině ukrývá před válkou.

Článek

Před pár týdny bojoval na olympiádě o cenné kovy, teď bojuje o život. Akrobatický skokan na lyžích Oleksandr Abramenko v Pekingu získal pro Ukrajinu stříbrnou medaili a svět obletěla fotografie, na níž ho po závodě objímá jeho ruský soupeř Ilia Burov, který získal bronz. V tu dobu byla Ukrajina s Ruskem na pokraji válečného konfliktu, který o pár dní později opravdu propukl.

Nyní se třiatřicetiletý Abramenko ukrývá se svou ženou a dvouletým synem v podzemních garážích svého kyjevského bytu a modlí se, aby se brzy mohli přesunout do bezpečí. „Nocujeme v podzemních garážích v autě, protože siréna leteckého útoku je neustále v pohotovosti," sdělil Abramenko deníku The New York Times.

Spát v bytě se s rodinou bál, z okna prý viděl, jak pracují letecké systémy protivzdušné obrany na nepřátelských raketách a slyšel silné exploze. Akrobatický skokan doufá, že se brzy bude moci s rodinou přesunout za svým trenérem Envarem Ablajevem, který jim nabídl azyl v Mukačevu v Zakarpatské oblasti. „Pojedeme autem, vezmeme si s sebou nejnutnější věci, jídlo a olympijské medaile," uvedl Abramenko.

Reklama

Související témata: