Hlavní obsah

Legendární ukrajinský tyčkař Bubka: Budu bránit naši zemi všemi prostředky

Legendární ukrajinský tyčkař Sergej Bubka věří, že jeho vlast ve válce s Ruskem zvítězí. Dlouholetý prezident ukrajinského olympijského výboru a člen Mezinárodního olympijského výboru v emotivním vzkazu na sociálních sítích také poděkoval všem, kteří ji před ruskými vojáky brání.

Foto: Sport.cz

Legendární atlet Sergej Bubka

Článek

"Miluji Ukrajinu celým svým srdcem. Vyhrajeme! Jako všichni Ukrajinci nemohu spát. Budu bránit naši zemi všemi prostředky, které mám, využíváním všech svých mezinárodních kontaktů. Válka musí skončit, mír a lidskost musí zvítězit," napsal bývalý atlet, který je také viceprezidentem Světové atletiky.

Narodil se před 58 lety v Luhansku, který nyní leží na území samozvané Luhanské lidové republiky (LNR) založené v roce 2014 proruskými separatisty. Většinu svých úspěchů včetně olympijského zlata v roce 1988 v Soulu sbíral Bubka v barvách Sovětského svazu. Samostatnou Ukrajinu reprezentoval od roku 1991 a získal pro ni mimo jiné tři ze svých šesti světových titulů.

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach ho pověřil přerozdělováním humanitární pomoci od olympijského hnutí pro Ukrajince. Viceprezidentka ukrajinského olympijského výboru Marija Bulatovová tuto pomoc ocenila. "Nezapomnělo se na nás. Dostáváme nabídky ubytování pro sportovce, kteří opustili naši milovanou zemi, i finanční dary," řekla.

Národní olympijský výbor tento týden věnoval boty a oblečení ukrajinskému úřadu, který zajišťuje ochranu strategických cílů a státních představitelů před ruskými okupanty. "Mnohé díky všem, kteří nezištně a tajně brání naši zem před agresorem. Jsem přesvědčen, že jednota a síla ukrajinského národa povede náš silný nezávislý stát k vítězství," dodal Bubka, který v průběhu své tyčkařské kariéry vytvořil 35 světových rekordů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.