Hlavní obsah

Štursa a Kožíšek v Innsbrucku postoupili, Koudelka na Turné končí

Innsbruck
Aktualizováno

Jen dva čeští skokani na lyžích postoupili v Innsbrucku do třetího závodu Turné čtyř můstků. V kvalifikaci dnes uspěli Vojtěch Štursa a Čestmír Kožíšek, do padesátky se nevešli Viktor Polášek ani Roman Koudelka, pro kterého tím Turné skončilo. Po dohodě s vedením úseku byl ze závodů stažen.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Japonec Džunširo Kobajaši předvedl v kvalifikaci v Innsbrucku nejdelší skok.

Článek

Kvalifikaci na Bergiselu zpočátku ztěžoval skokanům déšť. Mezi kapkami doletěl Štursa na 124,5 metru, obsadil 33. místo a jeho soupeřem v prvním kole čtvrtečního závodu bude Němec Constantin Schmid. Kožíšek přistál na 116 metrech a pokusí se překvapit favorizovaného Němce Marcuse Eisenbichlera.

Polášek sice skočil 119 metrů, o tři metry víc než Kožíšek, ale měl odpočet bodů za dobrý vítr a z 52. místa do čtvrtečního závodu těsně neprošel.

Nejméně skočil nejzkušenější z českého výběru Koudelka, kterému 114,5 metru stačilo jen na 55. místo. "Vzhledem k nepovedenému začátku letošní sezóny a trvajícím výkonnostním problémům reprezentace byl po výsledku kvalifikace v Innsbrucku a po vzájemné dohodě stažen Roman Koudelka z dalšího působení na Turné čtyř můstků," uvedl v tiskové zprávě sportovní ředitel úseku Rostislav Jozífek.

Koudelka se po vydařeném létu na sezónu těšil, ale v zimě bodoval ze sedmi startů jen jednou, třicátým místem v Oberstdorfu. Nyní ho čeká odpočinek a následně příprava na olympiádu v Pchjongčchangu. "Úsek skoků na lyžích lyžařského svazu a realizační tým se snaží celou situaci řešit, a to především ve vztahu nejen k olympiádě, ale i k nadcházejícímu mistrovství světa v letech na lyžích, které se bude konat ke konci ledna v německém Oberstdorfu," doplnil Jozífek.

Kvalifikace se protáhla na hodinu a tři čtvrtě. Po polovině startovního pole totiž byla na více než půl hodiny přerušena, protože se čekalo ne lepší podmínky.

Nejlepší skok v kvalifikaci předvedl Japonec Džunširo Kobajaši. Vítěz úvodního závodu sezony z Wisly dolétl na 131 metrů. Druhý v kvalifikaci skončil Polák Kamil Stoch, který po triumfech v Oberstdorfu a Ga-Pa vládne průběžnému pořadí Turné.

Reklama

Související témata: