Hlavní obsah

Švédské fiasko a kolaps v cíli. Emoce se vyhrotily, závodnice napadl vzteklý servisman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vítězkách nemělo být pochyb. Švédské lyžařky na MS v Planici jasně dominovaly, a tak o jejich triumfu ve čtvrteční štafetě nebylo moc pochyb, jenže realita byla o dost jiná. Pro zlato si dojely Norky a před bronzové Švédky se vklínily ještě druhé Němky. Hlavní švédská hvězda Frida Karlssonová si prožila v cíli fyzický kolaps a zklamání z výsledku nakonec vyústilo v otevřenou mediální přestřelku s vlastním realizačním týmem.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Vyčerpaná Frida Karlssonová v cíli.

Článek

Švédská noční můra se začala rodit už na druhém úseku, kde upadla Ebba Anderssonová a ještě k tomu zlomila hůlku. „Vzteky jsem křičela. Tohle je fakt k naštvání," popisovala své emoce v cíli pro NRK.

Anderssonová ztratila cenné sekundy, které musela stahovat na dalším úseku Karlssonová, ale ani ona na Norku Ingvild Flugstad Östbergovou nestačila. V cíli se pak podobně jako při dojezdu Tour de Ski skácela bezvládně k zemi a na pomoc museli přijít zdravotníci.

„Napřed mi připadalo, že to mám pod kontrolou, ale nedokázala jsem se udržet. Byla jsem jí na dosah, ale měla jsem moc špatné lyže na to, abych se s ní udržela. Připadá mi, že se to vždy stane při štafetě, což je trochu škoda. Teď mám pocit, že jsem shodila celý tým," postěžovala si směrem k servismanům.

Na otázku, zda lyže byly opravdu tak špatné, odpověděla bez vytáček. „Ano, byly. A dost mě to stresovalo. Snažila jsem se bojovat o každý metr. Je to pro mě hodně hořké zklamání," posteskla si.

Šéf mazací sekce švédské reprezentace Petter Myhlback ale odmítal nechat vinu na svých bedrech. „Přišlo mi spíš, že jí (Karlssonové) dnes nešly nohy. Jsem už unavený závodníky, kteří si stěžují na lyže. Dneska byly lyže připravené dobře, výsledek je jen odrazem výkonosti závodnic," hájil se v rozhovoru pro Aftonbladet.

Vítězné Norky nad švédskými stížnostmi mávly rukou s tím, že jde jen o výmluvy. „Pro Švédsko je to ale každopádně fiasko. Pro ně připadalo v úvahu jen zlato," hodnotil závod bývalý skvělý lyžař a nyní expert TV2 Petter Northug.

Jeho kolega Petter Skinstad mu přikyvoval: „Švédsko dnes podělalo úplně všechno. Nominaci, mazání i taktiku. Na klasiku jim lyže smekaly, na bruslení zase neměly dobrý skluz."

Podle televize NRK svolala švédská reprezentace krizový mítink, kde se mají uklidnit vyhrocené emoce a vzájemné mediální útoky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články