Hlavní obsah

Norské lyžařky obhájily na MS zlato ve štafetě, české běžkyně byly deváté

Norské běžkyně na lyžích obhájily na mistrovství světa zlato ve štafetě na 4x5 km, v Planici vyhrály před Německem a Švédskem. České kvarteto Adéla Nováková, Kateřina Razýmová, Kateřina Janatová a Barbora Havlíčková obsadilo deváté místo.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norské běžkyně na lyžích obhájily na mistrovství světa zlato ve štafetě na 4x5 km

Článek

Norské lyžařky se vrátily na stupně vítězů na velké akci po loňském výpadku na olympijských hrách v Pekingu, kde byly až páté. Před Němkami, jež zopakovaly stříbrnou pozici z Číny, vyhrály o 20,5 sekundy. Největší favoritky Švédky měly ztrátu 28,7 sekundy.

České reprezentantky doběhly s odstupem 3:53 minuty a o jedno místo si pohoršily oproti minulému šampionátu v roce 2021, kde dosáhly nejlepšího výsledku po 14 letech. Loni v Pekingu byly bez těhotné Razýmové třinácté.

"Za deváté místo můžeme být rády. Už po (úterní) desítce skejtem se necítím moc dobře, byla jsem hodně unavená a myslím, že bojuju s nějakou nemocí, takže ještě zvážím start na třicítce," uvedla na svazovém webu Janatová odkazem na závěrečný sobotní maraton.

Vítězné norské kvarteto tvořily Tiril Udnes Wengová, Astrid Öyre Slindová, Ingvild Flugstad Östbergová a Anne Kalvaaová. Vedoucí skupinku roztrhala nástupem do kopce Östbergová a vyslala Kalvaaovou do závěrečného úseku s šestisekundovým náskokem, který finišmanka ještě zvýraznila.

Němky získaly pro svou zemi první běžeckou medaili na MS od roku 2011. Švédka Maja Dahlqvistová musela tvrdě bojovat o bronz s Kristou Pärmäkoskiovou, Finku setřásla až v závěrečných desítkách metrů. "Myslím, že vzhledem k okolnostem můžeme být s bronzem spokojené," uvedla švédská šampionka ze skiatlonu Ebba Anderssonová, jež na druhém úseku zlomila hůlku.

České reprezentantky zahájily závod mimo elitní desítku, Nováková předávala Razýmové jako jedenáctá z třinácti štafet. "Rozjet štafetu je vždycky těžký úkol, hlavně s ohledem na nervozitu. S klidným svědomím ale mohu říct, že jsem na trati nechala maximum, co ve mně bylo," uvedla Nováková, jež byla v neděli s Janatovou sedmá ve sprintu dvojic.

"Snažila jsem se držet nějaký kontakt a ztratit co nejméně na čelo. Trať je tu opravdu hodně těžká a bylo to hodně náročné. Musím pochválit servis, který odvedl výbornou práci, lyže nám jely výborně," řekla dvaadvacetiletá debutantka na MS.

Razýmová se na svém klasickém úseku posunula o jednu příčku a definitivně se Češky usadily v desítce díky Janatové, jež vyslala finišmanku Havlíčkovou na trať jako osmou. Dvaadvacetiletá běžkyně nestačila na soupeřku z Kanady a dovezla českou štafetu na deváté pozici.

Někdejší velký talent českého lyžování Havlíčková se představila na MS podruhé v kariéře, před šesti lety v Lahti na šampionátu debutovala právě ve štafetě jako šestnáctiletá. Mezi elitou dnes startovala po zdravotních problémech po třech letech.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Planici:
Běh:
Ženy - štafeta 4x5 km:
1. Norsko (T. U. Wengová, Slindová, Östbergová, Kalvaaová) 50:33,3
2. Německo (Gimmlerová, Hennigová, Finková, Carlová) -20,5
3. Švédsko (Ribomová, Anderssonová, Karlssonová, Dahlqvistová) -28,7
4. Finsko -30,5, 5. USA -1:34,6
6. Francie -2:29,6
...9. ČESKO (A. NOVÁKOVÁ, RAZÝMOVÁ, JANATOVÁ, HAVLÍČKOVÁ) -3:53,0.
Skoky:
17:30 velký můstek muži - kvalifikace.

Reklama

Související témata: