Hlavní obsah

Teď je někde válka? A kde? Ruský lyžař poskytl skandální rozhovor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno ruského sdruženáře Vjačeslava Barkova asi většině sportovních fanoušků nic moc neříká. Lyžař, který se ve Světovém poháru pohybuje ve výsledkových listinách na hraně páté a šesté desítky, se ale stihl přes víkend významně zapsat do povědomí. Byť jinak než na trati či skokanském můstku.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ruský sdruženář Vjačeslav Barkov.

Článek

Během víkendové zastávky SP ve finském Lahti si ho odchytil štáb norské televize NRK, aby se ho zeptal na pocity, s jakými se nyní sportovcům z Ruska závodí na prestižních akcích, když takřka celý svět ostře odsuzuje kremelský režim a celý stát za invazi na Ukrajinu.

Výsledek rozhovoru byl pro diváky v Norsku a jiných civilizovaných zemích vesměs šokující. „Jak se vám nyní závodí v kontextu toho, co se ve světě děje?" ptal se reportér NRK.

„A co se děje?" ptal se nechápavě Barkov. „Válka? A kde?" divil se.

„Na Ukrajině," upřesnil reportér.

„Ach, na Ukrajině. To je záchranná operace. Operace na záchranu životů," vysvětloval Barkov. „Víte, na východě Ukrajiny je spousta lidí, kteří jsou pod tlakem. A já si myslím, že musí... No tohle není naše pole. My jsme sportovci, kteří závodí a dělají show pro publikum," ukončil svůj pohled na situaci.

Rozhovor vyvolal pozdvižení i v samotné komunitě severské kombinace.

„Vypadá (Barkov) velmi zmateně. Všichni Rusové se zdají být totálně dezinformovaní. Víme, že v Rusku je spousta propagandy. Pravdivých informací se k lidem moc nedostane. Asi nesledují jiná média než ta ruská," přemítal nad situací norský suverén Jarl Magnus Riiber.

„Byl jsem z toho rozhovoru celkem v šoku. Asi má nějakou jinou pravdu, které věří a nás má za idioty. Je to těžko pochopitelné, ale asi má pro to, co si myslí, nějaké důvody," krčil rameny čerstvý olympijský vítěz Jörgen Graabak.

Rozhovor rychle obletěl svět a celkem pochopitelně sklidil hodně ostré reakce. Třeba od polského listu Superexpress, který ho značil za „skandální".

„Za tahle slova by měl dostat od mezinárodní federace doživotní zákaz. Nechutné," vyzýval na Twitteru třeba redaktor stanice Kanał Sportowy Maciej Turski.

Reklama

Související témata: