Hlavní obsah

Trať na míru Kraus v Harrachově odmítl. To většinou dopadá strašně, ví

Praha

Triumfoval v závodech po celém světě, ale doma skikrosař Tomáš Kraus mnoho šancí předvést se nedostal. Letos, na sklonku své hvězdné kariéry, se po sedmi letech představí i domácím fanouškům v bitvách s elitou této atraktivní disciplíny. V Harrachově 23. a 24. února při Světovém poháru.

Foto: Ondřej Kodras pro Sport Invest

Skikrosař Tomáš Kraus

Článek

Mohla by to být velká výhoda. Doma si nadiktuje, jak ostré má mít trať zatáčky, kolik na ní bude skoků… To však dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný vítěz Světového poháru rázně odmítl.

Vítězství se jít naproti nedá

„Nad tím je lepší vůbec nepřemýšlet,“ říká. „Když stavěli ve Francii trať pro Francouze a v Kanadě pro Kanaďany, dopadlo to většinou strašně. Provozní z Harrachova se mě ptal, co bych tam chtěl mít, že by to do trati zanesl. Ale já říkal, že nic, takhle to většinou nefunguje, když chce jít člověk vítězství naproti,“ tvrdí osmatřicetiletý skikrosař.

Jak by přesto vypadala jeho ideální trať? „Dlouhá padesát metrů, s hladkými vlnami. Ale to by stejně nevyšlo,“ usmívá se Kraus. Délka trati sice bude na dolní hranici standardů pro Světový pohár, i tak ale bude mít 900 metrů. Její podobu bude mít na svědomí švýcarský stavitel.

Vstup bude zdarma

Harrachovský kopec, kde se pojede o body do Světového poháru, už si byl obhlédnout. „Asi na tři hodiny. Je šance tam postavit dobrou trať, na níž diváci dobře uvidí, což také nebývá všude běžné,“ pochvaluje si. Fanoušci budou mít na závody vstup zdarma.

A čím by je Kraus, jenž se letos po dvou letech opět vrátil na stupně vítězů, chtěl potěšit? „Jsem v dobré formě, zdravý, tak chci vyhrát,“ hlásí neohroženě. Domácí závody mu přitom dosud mnoho štěstí nepřinesly. V roce 2004 skončil po kolizi devátý, o dva roky později spadl ve finále a byl klasifikován jako šestý.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.