Hlavní obsah

Triumfální návrat Ester? Soupeřky nepřekvapil, říká mladá Češka, která jde v jejích stopách

Ani bez Ester Ledecké, která většinu sezony kvůli zranění vynechala, závody elitních alpských snowboardistek české fanoušky nenudily. Zásluhu na tom má 19letá Zuzana Maděrová, která se dvěma světovými bronzy rozloučila s juniorskou kategorií a průlom zaznamenala i mezi dospělými.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Snowboardistka Zuzana Maděrová na loňských ZOH v Číně.

Článek

Ve čtrnácti letech při sledování zlaté jízdy Ledecké v Pchjongčchangu doma prohlásila, že to je poslední olympiáda bez ní. A loni v Pekingu opravdu byla na startu. Nabrala zkušenosti a v další zimě je prodávala naplno.

„Před sezonou jsem snila, že bych párkrát nakoukla do elitní šestnáctky,“ přiznala. Nakonec jela dvakrát dokonce čtvrtfinále pro nejlepší osmičku a v celkovém hodnocení byla nejmladší členkou elitní dvacítky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Czech Ski & Snowboard (@czeskisnowboard)

Skončila devatenáctá, hned za Ledeckou. Parádní návrat trojnásobné olympijské vítězky ji nijak nepřekvapil. „Většina čekala, že na tom bude jako dřív. Vždycky jezdila nejrychleji a z nohou nezmizí technika ani vyježděnost. Snad jen na fyzičce mohla ztratit, ale kdyby nebyla připravená, nezávodí,“ ví Maděrová, první česká juniorská medailistka právě od Ledecké.

Maděrová pod vedením kouče Evžena Mareše roste každým rokem. A zkušenosti jsou mezi brankami důležité. „Každý rok je znát ve vyježděnosti a technice. Třeba letos jsem několikrát spadla ve vyřazovacích jízdách, protože jsem jela na hraně možností. A čím častěji na ní jedete, tím víc ji můžete posouvat,“ vysvětluje liberecká snowboardistka.

K tomu dál nabírá sílu. „Musíte se udržet na tenké hraně a dokázat zabrat. Nejdůležitější je spodek těla, ale jeho střed drží všechno pohromadě, k břichu potřebujete záda, a ruce na starty, kde se dají taky získat desetiny,“ vypočítává Maděrová klíčové partie.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Zuzana Maděrová (@zuzmaderova)

A neméně podstatná je psychika, proto už několik let spolupracuje s vyhledávaným mentálním koučem Marianem Jelínkem. „Kontaktovala jsem ho přes mamku, protože už jsem měla slušnou techniku, ale nezvládala jsem závody v hlavě. A má to efekt, někdy mu zavolám klidně pár minut před startem a poradí mi,“ pochvaluje si.

Teď ale nejvíc času tráví v knížkách, za měsíc ji čeká maturita. Co potom? „Chvíli budu naplno snowboardistka a uvidím, jak se mi bude dařit. Případně bych pak po olympiádě zase začala studovat,“ vyhlíží zimní hry za tři roky v Itálii.

Reklama

Související témata: