Hlavní obsah

Ve Špindlerově Mlýně chtějí slalomářkám při SP zvýšit odměny

ŠPINDLERŮV MLÝN

Za necelé tři měsíce se ve Špindlerově Mlýně potřetí v historii sejdou elitní sjezdařky ve Světovém poháru a organizátoři se snaží, aby pro závody v obřím slalomu 11. března a slalomu o den později zvýšili odměny. Důvodem je rovněž snaha, aby do budoucna měli větší šanci přivést seriál zpět do Krkonoš.

Foto: Wolfgang Rattay , Reuters

Za necelé tři měsíce se ve Špindlerově Mlýně potřetí v historii sejdou elitní sjezdařky.

Článek

Rozpočet akce je zhruba 20 milionů korun, přičemž v každém závodu je povinnost rozdělit mezi lyžařky minimálně sto tisíc švýcarských franků (dva miliony korun). "Ale chceme zachytit trend zvyšování odměn. Když se to povede, prospěje to možnosti pořádání svěťáku v dalších letech," řekl dnes na tiskové konferenci za organizační výbor Aleš Krýzl ze Skiklubu Špindl.

Krýzl uvedl, že se snaží navýšit odměny pro závody ve Špindlerově Mlýně přibližně o 20 až 25 procent. "Oznámit to chceme do konce ledna, aby bylo jasno. Pokud se nám to povede, pak je naší myšlenkou odměny rozprostřít pro bodovanou třicítku," řekl Krýzl. Normálně dostává prémie pouze nejlepší desítka.

Slalomy ve Špindlerově Mlýnu jsou v letošní sezoně posledními závody před finále Světového poháru ve švýcarském Lenzerheide, což slibuje atraktivní podívanou, neboť sjezdařky budou bojovat o každý bod do celkového hodnocení SP. "Neumím si představit, že by některá z elitních závodnic Špindl vynechala," řekl Krýzl.

Březnový termín přinese jistotu sněhu

Špindlerův Mlýn pořádal závody elitního seriálu žen poprvé v prosinci 2005 a znovu v lednu 2008. Premiéra Světového poháru v Krkonoších se měla původně konat už v roce 2003, ale tehdy překazil plány organizátorů nedostatek sněhu.

Březnový termín 2011 přinese jistotu sněhu, což je pro pořadatele pozitivní, ale poprvé se závody uskuteční v hlavní sezoně. "Proto se budeme veškeré stavby snažit dělat odpoledne a večer, aby nedošlo ke zbytečným třenicím a konfliktům s veřejností, kterou nechceme omezit," řekl Pavel Lipanský, který má na starosti koordinaci technického zázemí. Stavby tribun a potřebného zahájí čtrnáct dnů předem, v cílovém prostoru se vystřídá 45 kamionů s materiálem a technikou.

Sjezdovka pro obří slalom a slalom se dokonce bude preparovat již v lednu. Musí se během tří čtyř dnů injektovat vodou. "Doufáme, že pak nebude v březnu obleva, což by mohlo být komplikací. V tom případě je příprava svahu náročná na fyzickou práci, protože se nemůže dělat strojově, ale musí se dělat ručně," uvedl Lipanský.

Špindlerův Mlýn aktuálně nefiguruje v předběžných kalendářích mezinárodní federace FIS na pořádání dalších závodů Světového poháru žen. "Bojovali jsme o březen v sezoně 2013/2014, ale vypadli jsme, protože měly být přesunuté závody z USA na konec kalendáře. Protestovali jsme a poslední závěr je, že alpská komise FIS řekla, že jsou kalendáře postavené špatně a bude probíhat další diskuse," řekl Krýzl.

Reklama

Související témata: