Hlavní obsah

Ve Špindlerově Mlýně pojedou lyžařky dva slalomy SP, obří slalom nebude

Špindlerův Mlýn uspořádá na konci ledna náhradní slalom žen za zrušený závod Světového poháru v Záhřebu. V programu nahradí kvůli horším sněhovým podmínkám původně plánovaný obří slalom. Změny v kalendáři, které dnes oznámila Mezinárodní lyžařská federace FIS, ČTK potvrdil mluvčí českého lyžařského svazu Tomáš Haisl.

Foto: SPORT INVEST/David Váňa

Špindlerův Mlýn uspořádá na konci ledna náhradní slalom žen Světového poháru. Archivní foto

Článek

Ve Špindlerově Mlýně se nově pojedou 28. a 29. ledna dva slalomy, jejichž uspořádání bude vzhledem k aktuální situaci a předpovědi počasí jednodušší. Obří slalom, kterým měla zastávka v českém zimním středisku začít, převzal Kronplatz. V Itálii se tak uskuteční 24. a 25. ledna dva obří slalomy.

"Tato změna je výsledkem aktuálních debat mezi zástupci FIS a organizátory nejbližších Světových pohárů. Samozřejmě je to z velké části reakce na aktuální sněhové podmínky, které nejsou ideální napříč celou Evropou," uvedl prezident Svazu lyžařů ČR David Trávníček v tiskové zprávě.

V Záhřebu měly lyžařky závodit na začátku ledna, kvůli teplému počasí ale odjely jen první ze dvou plánovaných slalomů. Druhý musel být po noční oblevě a dešti zrušen.

Nepříznivé počasí panující momentálně v Evropě si v posledních dnech vyžádalo řadu změn v programu Světového poháru. Naposledy byl v úterý zrušen tradiční sjezd mužů na sjezdovce Kandahar i obří slalom v Garmisch-Partenkirchenu, kde se mělo závodit stejně jako ve Špindlerově Mlýně 28. a 29. ledna.

Na závodní sjezdovce v krkonošském středisku se v noci na dnešek po delší době zasněžovalo. Organizátoři jsou přesvědčeni, že na Světový pohár bude připravena. "Sjezdovka je aktuálně po prosincových příznivých podmínkách zasněžena z šedesáti procent. Již na konci tohoto týdne vyhlížíme další avizované ochlazení. Pro úpravu sjezdovky budeme mít dostatečný časový polštář směrem ke startu závodů," řekl šéf organizačního týmu Max Gottfried.

Za příznivého mrazivého počasí stačí na nastříkání technického sněhu tři až čtyři dny. "Malý hank ve spodní části areálu je připravený. Tam dokonce veřejnost lyžuje. Největší nedostatky máme ve vyšších částech kopce, kde při ochlazení nebude žádný problém," uvedl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

Zástupci FIS přijedou na kontrolu 19. ledna, kdy by měla být sjezdovka připravená v závodní podobě. První lyžařky zřejmě přijedou až po 25. lednu, tedy po Světovém poháru v Itálii. Pokud přijdou očekávané mrazy, mohly by mít k dispozici i tréninkové svahy.

Reklama

Související témata: