Hlavní obsah

Ve Špindlerově Mlýně vrcholí přípravy na SP, sněhu je dost

PRAHA

Do závěrečné fáze vstoupily přípravy Světového poháru v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně. Organizátoři začali ve čtvrtek ráno s injektáží černé sjezdovky ve Svatém Petru, na níž se 5. ledna 2008 pojede obří slalom a o den později slalom SP. Dva týdny před konáním podniku elitního seriálu mají pořadatelé důvod ke spokojenosti, sněhu je tentokrát dost.

Článek

„Na černé sjezdovce leží v celé šíři minimálně půlmetrová vrstva sněhu, místy je pokrývka hluboká až metr a půl. Přírodního sněhu mnoho není, mráz a nízká vlhkost ale přejí výrobě umělého,“ hlásil na čtvrteční tiskové konferenci ředitel skiareálu ve Špindlerově Mlýně Jiří Beran. Pořadatelé spočítali, že je na sjezdovce víc než 66 tisíc kubických metrů sněhu. „Kdybychom to chtěli přivézt auty, tak bychom potřebovali 11 085 tatrovek a kolona by byla dlouhá osmdesát kilometrů,“ doplnil Beran.

Ve čtvrtek ráno ve Svatém Petru zahájili finální přípravy sjezdovky, tzv. injektáž. „Při preparaci se sjezdovka prostříká vodou pod tlakem do hloubky 15-20 centimetrů,“ vysvětlil postup generální sekretář organizačního výboru Aleš Krýzl. Práce budou probíhat nepřetržitě po tři dny. „Definitivně by měla být sjezdovka připravena ještě před Vánoci,“ dodal Krýzl.

Program závodů ve Špindlerově Mlýně
Sobota 5. ledna
9:301. kolo obřího slalomu
12:302. kolo obřího slalomu
Neděle 6. ledna
9.301. kolo slalomu
12:302. kolo slalomu

Pro veřejnost bude černá sjezdovka uzavřena od 28. prosince do 6. ledna, 30. prosince přijede na inspekci zástupce Mezinárodní lyžařské federace. Špindlerovští ale věří, že návštěva Rakušana Markuse Mayra bude pouhou formalitou. „Pokud se počasí neobrátí o 180 stupňů, svěťák se ve Špindlu na sto procent uskuteční,“ věří Krýzl. Drobné starosti dělá pořadatelům jen inverzní počasí. „V prostoru startu jsme naměřili i osm stupňů nad nulou. Díky nízké vlhkosti ale není horní část sjezdovky ohrožena a dole mrzne,“ uvedl Beran.

Pořadatelé tak nakonec závod ani nepojišťovali, byť o tom ještě na podzim uvažovali. „Pojištění není třeba. Navíc by nás to zruinovalo,“ líčil se smíchem Krýzl, podle nějž se rozpočet podniku pohybuje kolem dvaceti miliónů korun.

Na startu šest českých lyžařek

Do obou závodů v Krkonoších může zasáhnout šest českých závodnic. Největší pozornost bude soustředěna na mistryni světa ve slalomu Šárku Záhrobskou, kterou ve startovním poli doplní Petra Zakouřilová, Lucie Hrstková, Eva Kurfürstová a Michaela Smutná. Do sobotního obřího slalomu navíc zasáhne Eva Sochorová a nedělní slalom pojede Veronika Bubáková.

Organizátoři očekávají diváckou návštěvu do deseti tisíc diváků. „Rekord rekordů, dvacet tisíc lidí ve Svatém Petru na exhibici olympijského vítěze Aleše Valenty, asi jen tak nezopakujeme,“ uvedl Beran. Příznivci lyžování mají vstup do cílového prostoru a do vyhrazeného prostoru podél sjezdovky zdarma, vstup na tribunu stojí 300 korun na den, VIP akreditaci lze koupit za 3000 korun na den. Podle Berana registrují pořadatelé o VIP vstupenky zhruba trojnásobný zájem než před dvěma lety, kdy se jel Světový pohár ve Špindlerově Mlýně naposledy.

Reklama

Související témata: