Hlavní obsah

Ve Špindlu? Jako doma! Slovenská hvězda o ztrátě motivace i těžké pozici v éře Shiffrinové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáct autobusů už se nahlásilo, další davy fanoušků dorazí ze Slovenska do Špindlerova Mlýna po vlastní ose. Všichni budou zvědaví zejména na svoji oblíbenkyni Petru Vlhovou a její očekávanou bitvu s americkou hvězdou Mikaelou Shiffrinovou. Ta bude poslední lednový víkend tahákem slalomů Světového poháru, který se do Česka vrací po čtyřech letech.

Petra Vlhová hledala po olympiádě motivaci. Pomohl jí měsíc volna a teď se těší do Špindlu.Video: Sport Invest

 
Článek

Už v úterý v rakouském Flachau vás hnal za první výhrou sezony velký slovenský kotel.

Ve Špindlu bude fanoušků podle mne ještě mnohem víc, je to blízko. Vzpomínám, jak jsem tam jela naposledy, cítila jsem se jako doma. Měla jsem tehdy štěstí i dobrou formu a vyhrála obří slalom. Takže mám jen ty nejlepší vzpomínky a nemůžu se dočkat.

Stíháte fanoušky kolem trati vnímat i za jízdy?

Teď ve Flachau to bylo specifické, ze startu je vidět až do prostoru cíle. Ale jinde je většinou neslyším, až v cíli.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Petra Vlhová oslavuje triumf ve slalomu ve Flachau.

V celé Evropě komplikuje lyžařskou sezonu nedostatek sněhu, i ve Špindlerově Mlýně čeká organizátory spousta práce. Jak se dotýká vás?

Jasně že sleduju a vnímám, že tahle zima není zima, to asi vidí každý, kdo lyžuje. A je to znát i na závodech, na posledních byl zasněžený jen ten jeden kopec… Tak doufám, že i ve Špindlu bude dost sněhu a podmínky závody nepřekazí.

Jak vnímáte souboje s Mikaelou Shiffrinovou? Říkáte si, že je k naštvání závodit v éře možná nejlepší lyžařky historie, nebo vás to spíš motivuje na sobě pracovat ještě víc?

Pro mě je čest s ní závodit, ale někdy je trochu těžší soupeřit s někým, kdo pořád vyhrává. Vy se snažíte dělat všechno, abyste ji porazili, a když vám to nevychází, je to trochu demotivující. I proto jsem se teď ve Flachau tolik radovala, že jsem ji dokázala v její éře porazit, to svědčí o tom, že jsem opravdu silná. A já si dokázala, že na to mám. Věděla jsem, jak dlouhou cestu jsem si prošla od poslední výhry, o to emotivnější to pro mě bylo.

Shiffrinová vyrovnala rekord v počtu výher krajanky Lindsey Vonnové, čtyři výhry ji chybějí k absolutnímu maximu Ingemara Stenmarka…

Je to jen otázka času. A pro náš sport je dobře, když se rekordy budou překonávat. Za 20 let budu vzpomínat, že jsem s ní mohla závodit a dokázala ji i víckrát porazit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Petra Vlhova (@petravlhova13)

Jak náročné pro vás bylo po zisku velkého glóbu a olympijského zlata najít v sobě dostatek chuti do závodění?

Po olympiádě to bylo s motivací trochu těžší. Dostala jsem se do momentu, kdy jsem vyhrála vše, olympiáda byl ten poslední cíl a sen. Musela jsem tu motivaci zase najít, což bylo ze začátku těžší, ale povedlo se.

Co vám k tomu pomohlo? I měsíční dovolená od sportu?

Jako každý, kdo něco dělá jedenáct měsíců v roce, jsem potřebovala vypnout a neřešit svoji práci. Mám štěstí, že mám kolem sebe skvělé lidi, kteří při mně byli i v horších časech. Já věděla, že mě lyžování baví a zase ta motivace přijde.

Reklama

Související témata: