Hlavní obsah

Víkendový sprint SP lyžařů v Liberci se pojede i bez Jakše

Dušan Kožíšek bude zřejmě největší českou medailovou nadějí při sprintech Světového poháru v běhu na lyžích, které se o víkendu uskuteční v Liberci. V areálu ve Vesci se z hrdinů Tour de Ski neobjeví Lukáš Bauer ani Martin Jakš. Dohromady se v Liberci představí zhruba 130 závodníků ze 17 zemí. Závod by nemělo ohrozit ani nepříznivé počasí, řekli v úterý novinářům v Liberci organizátoři.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Lukáš Bauer (vlevo), ani Martin Jakš se na start sprinterských závodů v Liberci nepostaví.

Článek

Třetí muž letošní Tour de Ski Bauer není sprinterským specialistou a svůj start ve Vesci zpochybňoval již zkraje sezóny. A po náročném osmidílném seriálu hodlal týden odpočívat, aby poté začal s laděním formy pro únorové MS v Norsku. Jakš o své účasti uvažoval, ale nakonec dal také přednost odpočinku.

Z Čechů se tak v Liberci v mezinárodní skupině předvedou ještě Martin Koukal a Aleš Razým, který po vyřazení z A-týmu dostane v letošní sezóně druhou šanci předvést se ve Světovém poháru. Do národní skupiny byli nominováni například úspěšní juniorští reprezentanti Daniel Máka nebo Jan Bartoň.

Do nedělních závodů dvojic vybere reprezentační trenér Miroslav Petrásek závodníky podle momentální výkonnosti. Mezi ženami nebudou ve startovním poli chybět Eva Nývltová a Karolína Grohová.

Počasí by závody ohrozit nemělo

Kožíšek se těší na podporu fanoušků. "Určitě pomůže. Letos forma není úplně taková, jaká by měla být, ačkoliv ve sprintech se mi podařilo dvakrát bodovat a zajet osmé místo v kvalifikaci, s čímž jsem byl hodně spokojený. Věřím že by mi to tady mohlo sednout," svěřil se Kožíšek.

Podle šéfa organizačního výboru závodu Oto Linharta se sice v nejbližších dnech nedá čekat dobré počasí, závody by to ale neohrozit nemělo. "Je to varianta, se kterou jsme se snažili počítat dřív, než začnou závody, takže celá trať je vysněžena technickým sněhem," uvedl. V případě mimořádně špatného počasí jsou organizátoři připravení trať zkrátit.

Řada světových týmů, například Norové, Švédové nebo Rusové, bere závod jako svou týmovou kvalifikaci pro mistrovství světa. "Individuální sprint se jede volně a týmový sprint klasicky, takže o to větší generálka to bude moci být," poznamenal ředitel běžeckého úseku mezinárodní lyžařské federace FIS Jürg Capol.

V Liberci se předvedou například vedoucí muž Světového poháru sprinterů Emil Jönsson, Rusové Nikolaj Morilov a Alexej Petuchov. Mezi ženami patří k favoritkám Norka Marit Björgenová, Italka Arianna Follisová a slovinská běžkyně Petra Majdičová.

Reklama

Související témata: