Hlavní obsah

Provokace? Neporazitelný ruský šampion pořádně přestřelil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy většina světa odsuzuje ruskou invazi na Ukrajině, je načasování zveřejnění fotografie v kombinéze sovětských lyžařů s popiskem "CCCP 1980" značně nevhodné. Ruský lyžař Alexandr Bolšunov tak učinil zřejmě natruc, že se nemůže účastnit mezinárodních závodů a sbírat další medaile. Mnozí to však mají za provokaci a vyjadřování podpory Vladimiru Putinovi. Proti fotografii se ostře ohradil i prezident Norského lyžařského svazu Erik Röste.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Alexandr Bolšunov na olympiádě v Pekingu.

Článek

Ruský lyžař Alexandr Bolšunov na hrách v Pekingu sbíral jednu medaili za druhou. Stal se trojnásobným olympijským šampionem, zlato bral ze skiatlonu, běhu na 30 km a ve štafetě, a k tomu přidal ještě stříbro z 15 km klasickým způsobem a bronz ze sprintu dvojic. Celkově má na svém kontě z olympijských her devět cenných kovů, což z něj dělá nejúspěšnějšího ruského běžce na lyžích v historii a třetího na světě.

Pětadvacetiletý Bolšunov nyní na svém instagramovém profilu zveřejnil sérii fotografií, na kterých je vyfocen v sovětské kombinéze s popiskem „CCCP 1980" a tím značně pobouřil prezidenta Norského lyžařského svazu Erika Rösta. „Myslím si, že je to velmi nevhodné. Všichni se musíme důrazně distancovat od toho, co se teď děje na Ukrajině a proti ukrajinskému lidu," řekl Röste pro norská média.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Aleksandr Bolshunov (@san_sanych_bolshunov)

Mezinárodní lyžařská federace vyřadila ruské a běloruské sportovce z mezinárodních soutěží poté, co se Norové ohradili proti startu Rusů na Světovém poháru krátce po ruské invazi na Ukrajinu. Proto se jeden z nejlepších běžců na lyžích současnosti nemohl o víkendu představit v závodě na 50 km v norském Holmenkollenu.

Místo toho se tedy Bolšunov vydal do ruského Rybinska, kde se zúčastnil 50kilometrového závodu Demino Ski Marathon, který v novém traťovém rekordu ovládl. „Původně to pro mě měl být v Oslu jeden z vrcholů sezony, ale nedá se nic dělat, když mě tam nechtěli. Vyhrál jsem Demino a myslím si, že je to srovnatelné s Holmenkollenem," řekl po závodě Bolšunov pro ruský web championat.com.

„Jelo se v úžasné atmosféře před spoustou skvělých fanoušků. A co se týká Norů, nezdá se mi správné, že nás jen tak odkopli a zbavili se konkurence," reagoval na to, že závod v Oslu skončil bez jeho účasti totálním norským triumfem.

Reklama