Hlavní obsah

Závěrečnou padesátku běžců ve Val di Fiemme pojede i Jakš

Tomáš NohejlSport.cz

Bauer, Jakš, Magál, Horyna. Kompletní kvarteto českých běžců nastoupí do nedělní klasické padesátky, tradičně posledního závodu mistrovství světa. „Kašel mi odezněl a doktor Koldovský řekl: Jsi v pořádku, nemělo by tě to položit,“ uvedl Martin Jakš, který ještě po štafetě zvažoval start.

Foto: SL ČR

Martin Jakš.

Článek

„Od začátku jsem plánoval, pokud nebude problém, vyrazím," dodal ještě závodník, který po dvou onemocněních neprožívá sezónu ani šampionát podle svých představ.

„Když jsem viděl holky, nevím, jestli to bylo správný rozhodnutí," povzdechl si s úsměvem. „I po desítce ve štafetě jsem strašně unavenej, hodně mě bolely nohy."

Jaký předpokládá vývoj? „U děvčat bylo jasný, že se brzy roztrhnou. Až mě překvapilo, že nejely ve třech už po chvíli. U nás bude balík, nevěřím, že by se trhlo. Pole je tak vyrovnaný, že by těžko někdo riskoval, že pojede sám a pak vyhnije. Jako Harvey v Oslu, tam to odskákal, jinak by měl na medaili. Možná někdo z Rusů to zkusí, aby ukázali, zatím se tady tolik nepředvedli."

A jakou chystá taktiku s výměnou lyží. Na šesti 8,3 km dlouhých okruzích mají muži povoleno třikrát zajet do depa. „Budeme se domlouvat, jestli to má velký význam. Je tam sjezd na mezičas, znát to asi trochu bude. Ale v Oslu tam jsou tři sjezdy brzy vepředu. I do kopce jsou nové lyže znát, ale po třech kilometrech se to srovná," uvažuje nahlas.

Problém? Pozdní start

S týmovou spoluprací nepočítá. „Vlastně jsem to ani nezažil, kde by to bylo možný. Někdy leda možná kdyby se jeden obětoval a jel tempo pro lídra, ale neuvažujeme o tom. Přesejpá se to a vyvíjí, hledáš skulinku a šetříš síly, abys získal pozici sám za sebe," vypráví.

Jakšovi favorité? Northug, Cologna. „Možná zrovna jemu věřím. Můj černý kůň je Di Centa, bude z těch, co vydrží."

Pozdní start ve 12.30 mu znepříjemňuje stravovací režim. „Oběd už nestihneme, je potřeba se najíst tři hodiny před startem. A pak pravidelně občerstvovat na trati, hlavně pít, v každém kole máme tři stanoviště."

Jenom Ondřej Horyna má za sebou superkompenzační dietu. „Asi bych to dal taky, kdybych měl více času mezi závody. Na Holmenkollenu jsem ji už dělal dvakrát. Vyšlo mi to dobře, je to individuální."

Reklama

Související témata: