Hlavní obsah

Zlomená žebra, otřes mozku, prasklé obratle! Švýcar Gisin po hororovém pádu ukončil kariéru

Bern/Praha

Elitní švýcarský lyžař Marc Gisin ukončil ve 32 letech kariéru. Specialista na rychlostní disciplíny se dlouho zotavoval z vážného pádu v závodu Světového poháru v prosinci 2018 ve Val Gardeně, při kterém utrpěl zlomeniny několika žeber, otřes mozku, poranění obratlů, kyčle a plic. Po rehabilitacích se již v tréninku nedokázal dostat na dřívější úroveň.

Foto: Profimedia.cz

Marc Gisin na trati sjezdu Světového poháru ve Val Gardeně.

Článek

„Nastal čas opustit svět vrcholového lyžařského sportu. Od toho osudného okamžiku na sklonku roku 2018 jsem do rehabilitace a přípravy vložil veškeré úsilí, abych se vrátil na svahy, snažil jsem se dát svému tělu a především mozku potřebný čas k zotavení. Ale moje tělo už intenzivní zátěž nevydrží," napsal Gisin na svém Instagramu.

Bezmála před dvěma lety ztratil Gisin v italském zimním středisku kontrolu nad lyžemi zhruba po minutě sjezdu Světového poháru v úseku s takzvanými velbloudími hrby, z nichž pak letěl desítky metrů a po dopadu zůstal bezvládně ležet. Chvíli byl v bezvědomí. Vrtulník jej dopravil nejprve do nemocnice v Bolzanu, a protože byl ve stabilizovaném stavu, ještě večer byl převezen do Lucernu.

Bratr olympijských vítězek Dominique a Michelle Gisinových měl těžký pád i v lednu 2015 při super-G v Kitzbühelu a sezona pro něj tehdy skončila. Právě na slavné sjezdovce Streif ale dosáhl svých největších úspěchů - v letech 2016 a 2018 skončil pátý.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Marc Gisin (@marcgisin)

Reklama