Hlavní obsah

Zmatky kolem Ledecké! Jednání zkrachovala, tvrdí zástupci svazu. Jejich šéf to popírá

Michal OsobaSport.cz
Aktualizováno

Konec Ester Ledecké v české reprezentaci? Podle vyjádření zástupců Svazu lyžařů ČR to tak vypadá. Předseda úseku alpského lyžování Ladislav Forejtek totiž v pátek po 22. hodině rozeslal do médií mail s názvem „Prohlášení k ukončení jednání o reprezentační smlouvě s Ester Ledeckou“ podepsaný Forejtkem a šéfem snowboardového úseku Miroslavem Schimmerem. Předseda svazu Lukáš Sobotka ale tvrdí, že jednání dále probíhají, což potvrdili i zástupci Ledecké z agentury Sport Invest, kteří postup šéfů úseků označili za amatérský a záškodnický.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká.

Článek
Fotogalerie

Velmi zmatečné informace probleskávaly z lyžařského svazu během pátečního večera, kdy si český sport včetně Ester Ledecké připomínal své úspěchy za posledních sto let.

Jednání mezi svazem a agenturou Sport Invest doprovázely vyostřené mediální výstupy, podle zastupující agentury byla klíčovým bodem sporu svoboda výběru komerčních partnerů Ledecké. Obě strany ale shodně prohlásily, že se do ukončení jednání k reprezentační smlouvě nebudou vyjadřovat.

Nyní zástupci úseků oznámili, že se rozhodli jednání o smlouvě ukončit. „Jednání bohužel zhatilo neustálé zvyšování požadavků manažerů Ester Ledecké a odmítnutí podepsání navržené exkluzivní reprezentační smlouvy,“ píše se v tiskové zprávě.

Podle Forejtka se Schimmerem je nabídnutá smlouva naprosto nejlepší v celé historii svazu. „Kromě jiného jsme Ester přenechali většinu reklamních ploch na kombinézách, snowboardu a svrchním oblečení závodnice a jejího týmu v hodnotě desítek milionů korun, které dle regulí FIS patří národnímu svazu, tudíž Svazu lyžařů ČR. Dále jsme nabídli nemalé finanční bonusy,“ vyjmenovávají a naznačují, že z druhé strany na dohodě ani nebyl zájem.

Sobotka: Ladí se detaily

„Požadavky, které manažeři Ester Ledecké prezentují, jsou naprosto mimo realitu a jejich splnění by znamenalo kolaps veškeré přípravy žactva a juniorů v celé sezóně,“ píše se v prohlášení.

Na něj ale okamžitě reagoval předseda svazu Sobotka, podle něhož se jednání zástupců úseku bezprostředně netýkají. „Jednání probíhá na úrovni výkonného výboru svazu, úseky žádná jednání v tento okamžik nevedou a nemají k tomu ani žádné kompetence,“ prohlásil Sobotka.

„S agenturou Sport Invest jsme na základních parametrech dohodnutí tak, jak schválil výkonný výbor svazu a nyní se ladí drobné detaily,“ popřel vyjádření svých svazových kolegů.

Více peněz odmítla

Sobotkovi dal za pravdu také Sport Invest, podle něhož se Forejtek ani Schimmer jednání vůbec neúčastnili. „Nemají k dispozici žádné informace, jejich role či práce odvedená v celé této záležitosti jsou nulové," uvedla agentura s tím, že oba šéfové úseků ohrozili dosažení dohody, která měla být uzavřena v průběhu příštího týdne.

„Věříme, že Svaz lyžařů v čele s Lukášem Sobotkou aktuální nedůstojnou situaci velmi rychle a důrazně vyřeší. Nejsme ochotni realizovat dohody v prostředí absolutní anarchie, kterou dnes pánové Forejtek a Schimmer předvedli," prohlásil Sport Invest ve své reakci a ohradil se proti výrokům zástupců svazových úseků.

Ledecká podle agentury odmítla slíbené navýšení příspěvku o 800 tisíc korun. „Přáním Ester bylo, aby Svaz tyto peníze použil pro účely mládeže a dětí. Už z toho důvodu, že má reálnou zkušenost s tím, jak je těžké bez náležité podpory vychovat v českých reáliích špičkové sportovce," tvrdí agentura, podle níž výše příspěvku nebyla ve vyjednáváních hlavním tématem.

„Cílem Ester nikdy nebylo zvyšování peněz ze státního rozpočtu, chtěla jen mít právo rozhodovat o tom, s kým a za jakých podmínek bude spolupracovat. To připravený návrh smlouvy zaručoval," dodal Sport Invest a kvitoval vyjádření Sobotky, jenž „výplod pánů Forejtka a Schimmera dementoval". Samotná Ledecká se ke kauze nechtěla vyjadřovat s tím, že její řešení nechává na svých manažerech.

Reklama

Související témata: