Hlavní obsah

Český talent si spravil chuť. Rychlobruslař Jílek je juniorským vicemistrem světa na trati 5000 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český rychlobruslařský talent Metoděj Jílek vybojoval na juniorském mistrovství světa stříbrnou medaili v závodě na 5000 metrů. Na šampionátu v japonském Hačinohe porazil sedmnáctiletého reprezentanta jen o dva roky starší Nor Sigurd Henriksen. Jílek si při premiérové účasti na MS spravil chuť po pátečním závodě na 1500 metrů, v němž skončil o čtyři setiny pod stupni vítězů čtvrtý.

Foto: Profimedia.cz

Metoděj Jílek

Článek

Na vytrvalecké trati si Jílek na oválu v Areně Hačinohe vylepšil při teprve čtvrtém startu na této distanci v kariéře osobní rekord na 6:19,60 sekundy a od zisku titulu jej dělilo 84 setin. Vítězný Nor triumfoval v rekordu dráhy. Třetí skončil už s více než osmisekundovou ztrátou Henriksenův krajan a vítěz patnáctistovky Didrig Eng Strand.

V neděli bude Jílek patřit ke spolufavoritům závěrečného závodu s hromadným startem. Postoupil do něj z třetího místa ve svém semifinále a bude potvrzovat svoji nadvládu v disciplíně. V této sezoně juniorského SP totiž vyhrál všechny tři závody.

Jílek, jenž se v létě úspěšně věnuje inline bruslení, byl kometou juniorské rychlobruslařské sezony. Ve Světovém poháru, který před týdnem vyvrcholil právě v Hačinohe, ovládl celkové hodnocení na 3000 metrů a v závodě s hromadným startem, na patnáctistovce byl druhý.

Reklama

Související témata: