Hlavní obsah

Dopadlo to lépe, než jsem čekala, hodnotí Sáblíková vystoupení na MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková po ne příliš vydařené sobotě vybojovala na mistrovství světa ve víceboji v Hamaru páté místo. Nedělní závěrečnou pětku dokonce vyhrála. Titul získala Irene Schoutenová z Nizozemska.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

„Páté místo beru jako úspěch i vzhledem k sobotní pětistovce, kterou jsem jela v sezoně poprvé a za 40,60 sekundy, ta určuje další vývoj čtyřboje. Říkala jsem si, že jestli postoupím do finále, zůstanu osmá. Rozjezdy u mých lepších disciplín mi letos nejdou. Nakonec to dopadlo lépe, než jsem čekala. Do Hamaru jsem jela bez ambicí na přední umístění, po bronzu z Pekingu jsem měla pro tuto sezonu splněno. Těšila jsem se hlavně na diváky a atmosféru, dva roky do hal nemohli. Skvěle jsem si to tady užívala," vzkázala Sáblíková z Hamaru prostřednictvím agentury Sport Invest, která ji zastupuje.

Po sobotě byla česká ledová královna celkově jedenáctá, prakticky bez šancí na přední umístění. V nedělní patnáctistovce zajela čas 1:57,28 min., a byla celkově devátá, což znamenalo, že do osmičky nejlepších, která jde do finálového závodu na pět kilometrů nepostoupila. Mezinárodní jury však využila svého práva a zařadila Sáblíkovou do finálové osmičky místo Morozovové z Kazachstánu, která se specializuje na krátké tratě, a na pět kilometrů by neměla šanci na dobrý výsledek. Závěrečnou pětku pak česká rychlobruslařka po vynikajícím výkonu v čase 6:51,75 min. vyhrála. Soupeřku z rozjížďky Japonku Satoovou za sebou nechala o tři čtvrtiny čtyřsetmetrového oválu.

„S patnáctistovkou jsem byla spokojená, vždyť jsem ji jela v sezoně teprve podruhé, poprvé to bylo v listopadu v polském Tomaszówě. K pětce není co dodat. První dvě kola byla pomalá, ale pak jsem se rozjela, v té nádherné atmosféře jsem se cítila skvěle," radovala se Sáblíková.

Titul získala suverénka letošní sezony Irene Schoutenová z Nizozemska. Už tři kola před koncem poslední rozjížďky, v níž jely dvě nejlepší závodnice, mohla titul slavit, obě jasně porazila. „Už před šampionátem jsem nepochybovala, že Schoutenová získá zlato. Umí všechny čtyři disciplíny, i když na pětistovce má pomalejší rozjezd. Na dlouhých tratích však vládne," řekla Sáblíková o nizozemské vítězce, která získala svůj první vícebojařský titul. Juniorka Zuzana Kuršová skončila poslední, sedmnáctá, do finále nepostoupila.

Na konci příštího týdne čeká rychlobruslařky poslední závod sezony - finále Světového poháru v nizozemském Heerenvenu, který je Mekkou rychlobruslení. „Moc se tam těším, především na atmosféru, kterou umějí domácí fanoušci vytvořit, ta je neopakovatelná," přiznala Sáblíková. Teprve po sezoně bude přemýšlet, co dál, ale skončit by podle našich informací neměla. V Heerenveenu se hodlají rozloučit s úspěšnou kariérou legendární rychlobruslařky - domácí Ireene Wüstová a podle německých médií i padesátiletá Claudia Pechsteinová.

Reklama