Hlavní obsah

Ledová fantazie. Český talent drtí konkurenci, svět mluví o zázraku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ohromujícím způsobem, byť zatím poněkud stranou pozornosti, si počíná rychlobruslařský talent Metoděj Jílek. Český junior nemilosrdně drtí konkurenci v závodech mládežnického Světového poháru, ač je v něm ve svých sedmnácti takřka nováčkem.

Foto: Roller Team Stars Praha

Rychlobruslař Metoděj Jílek

Článek

Až by se chtělo věřit, že by po Martině Sáblíkové mohl být další veleúspěšnou českou postavou na ledových oválech, i když teď zůstaly jeho poslední parádní výkony právě ve stínu ledové královny, která po skoro čtyřech letech ovládla závod SP, když triumfovala na pětce ve Stavangeru.

Jílek má za sebou hned dvě fantastické italské zastávky v mládežnickém seriálu. Ve skvělém světle se ukazoval už při letních závodech na kolečkových bruslích, teď v zimních podmínkách už to je doslova ledová fantazie.

Poté, co získal dvě zlata v první etapě SP v Baselga di Piné, český zázrak ukořistil tři triumfy na dalším otevřeném oválu v Collalbu.

Označení zázrak není českým výmyslem. Tak je Jílek nazýván v mediálních výstupech na webu bruslařské unie ISU.

Mladý Čech exceluje na dlouhých tratích. V Collalbu nejprve dominoval na 3000 metrů. V drsných podmínkách zastavil český junior čas na hodnotě 3:49,06. Mladíkům z rychlobruslařských velmocí Norska a Nizozemska nedal šanci. Obdobně to dopadlo na patnáctistovce v čase 1:48,60. Na otevřené dráze skvělá práce…

V závodě s hromadným startem si poradil i s nebezpečnými soupeři z Asie. „Tohle se neomrzí! Neuvěřitelný borec!“ dočkal se pochvalného hodnocení na sítích od vlastního klubu Roller Team Stars Praha

Na trojce a v hromadných startech vládne celkové klasifikaci. Juniorem přitom bude nejen v této sezoně, ale ještě i v dalších dvou.

Kde se vzal? V pěti začal s bruslením. Dosud byl úspěšnější na kolečkách. Jeho přípravu vedou otec a Pavel Zajpt. Před třemi lety to začalo vypadat, že by mohl být úspěšný. Výsledky ze začátku téhle zimy, kdy si měl začít výrazněji osahávat terén, ovšem předčily i ta nejodvážnější očekávání.

Další zastávku má mládežnický SP v japonském Hačinohe zkraje února, tamtéž se krátce poté koná juniorské MS.

Reklama

Související témata: