Hlavní obsah

Co víc si přát? Jsem neuvěřitelně nadšená, zářila opět zlatá Sáblíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve 36 letech a s množstvím úspěchů, které má za sebou, už by si klidně mohla užívat rychlobruslařského důchodu. Ale proč, když stále dokáže být nejlepší na světě? Martina Sáblíková si po čtyřech letech vychutnávala pohled z nejvyššího stupně při Světovém poháru ve Stavangeru, když ovládla závod na 5000 m.

Foto: Profimedia.cz

Martina Sáblíková po čtyřech letech na nejvyšším stupni

Článek

Trojnásobná olympijská vítězka bývá ve svých předpokladech často opatrnější. „Já šla do sezony s tím, že když se bude dařit, mohla bych jezdit kolem pátého až desátého místa,“ přiznala. Jenže svá očekávání zcela rozmetala vítězným závodem.

„Jsem neuvěřitelně nadšená, to je bombastické, že jsem tam zase mohla stát. Víc si ani přát nemůžu, než že jsem to mohla zažít znova,“ přiznávala závodící legenda dlouhých tratích. Už v minulém díle SP druhým místem v Pekingu na trojce přes zdravotní trable naznačila, že má špičkovou formu. A v Norsku se jela její parádní pětikilometrová trať.

„Já se před závodem cítila dobře, ale zároveň jsem se toho trochu bála, protože se stává, že to někdy pak nejde,“ líčila. Startovala ve čtvrté ze šesti dvojic s Kanaďankou Ivanií Blondinovou.

„Říkala jsem si, že prvních pár kol uvidíme, jak se mi pojede, a pak se zkusím trochu víc odrážet, když budou síly,“ prozradila svoji taktiku. „Jenže kola pak zůstávala stejně rychlá, ale síly ubývaly, takže se to ukázalo jako dobrý plán, protože led byl strašně těžký,“ přiznala.

Svěřenkyně Petra Nováka držela nasazené tempo až do posledních metrů. „Závěrečná čtyři kola jsem si protrpěla, ale jinak se mi jelo krásně, jedna z nejlepších pětek za posledních pět let, protože jinak mě většinou provázely zdravotní potíže,“ líčila. Však ve Světovém poháru vyhrála závod na 5000 m naposledy před dlouhými sedmi sezonami.

V cíli byla v čase 6:59,60 o více než tři sekundy před Nizozemkou Marijke Groenewoudovou. Výrazně rychlejší byla v rekordu dráhy nizozemská hvězda Irene Schoutenová, ale olympijská vítězka startovala v divizi B, protože nezasáhla do úvodu Světového poháru.

V áčku do té doby nikdo rychlejší nebyl a Sáblíková napjatě sledovala poslední dvojici s Nizozemkou Ragne Wiklundovou, která vyhrála v sezoně oba závody na 3000 m, a Kanaďankou Valerií Maltaisovou.

„Já seděla na kole a pozorovala je. Štengrovaly se, zrychlila jedna, pak druhá, cuchaly mi nervy až do konce,“ usmívala se Sáblíková. Ani jedna ze soupeřek se jí ale nepřiblížila a Sáblíková zapsala ve Světovém poháru vítězství s pořadovým číslem 52.

„Jsem hrozně ráda, jak to dopadlo. Sezona běží nad plán, ještě bude dlouhá, ale i kdyby se už nic nepovedlo, bude pro mě úspěšná,“ má jasno vedoucí žena hodnocení SP na dlouhých tratích.

Reklama