Hlavní obsah

Sáblíková v době bronzové, skončila třetí i v závodě na pět kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý bronz z letošního světového šampionátu v rychlobruslení vytěžila Martina Sáblíková, když i v závodě na 5000 m skončila v Calgary časem 6:51,88 třetí, podobně jako o tři dny dřív na tříkilometrové trati. Celkově má česká reprezentantka ve sbírce už 34 medailí z mistrovství světa, na nejdelší distanci ji na kanadském oválu předčily pouze Nizozemky Joy Beuneová a Irene Schoutenová.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková (vpravo) skončila na mistrovství světa v Calgary třetí v závodu na 5000 metrů.

Článek

Sáblíková jela proti Schoutenové, která do závodu vstupovala jako držitelka nejlepšího času sezóny na pětce a vítězka čtvrtečního klání na 3000 metrů. Šestatřicetiletá česká rychlobruslařka na ni od začátku maličko ztrácela, ale na mezičasech byla pokaždé minimálně o vteřinu rychlejší než dosud vedoucí Kanaďanka Weidemannová

V cíli sice zaostala Sáblíková o 2,9 sekundy za favorizovanou Nizozemkou, ale průběžné druhé místo a hlavně výsledný čas jí dávaly naději na pódium. Ohrozit medailové vyhlídky pro Česko ale mohly účastnice hned další jízdy. Další Nizozemka Beuneová nasadila ďábelské tempo a porazila všechny, včetně hvězdné krajanky, kterou tak připravila o obhajobu titulu.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Martina Sáblíková v akci

Beuneová si na cestě za senzačním zlatem vylepšila osobní rekord o více než pět sekund a po stíhacím závodu se radovala z druhého zlata na letošním šampionátu. Norka Wiklundová se v souboji s ní trochu nechala uštvat, ještě kilometr před cílem bezpečně držela průběžné třetí místo, ale poslední kolo doslova vytvrdla a její konečný čas byl o půl vteřiny horší, než měla Sáblíková.

Na den přesně při 10letém výročí od zisku zlata na ZOH v Soči právě na této trati se mohla česká rychlobruslařka začít pomalu těšit z dalšího cenného kovu. Ještě si ale musela pohlídat výsledek Kanaďanky Maltaisové, která nakonec skončila šestá a spokojená Sáblíková se začala v cíli naplno usmívat.

Sáblíková na MS vládla pětikilometrové trati nepřetržitě od roku 2007 do roku 2019, získala na ní deset zlatých. V dalších letech pak přidala svěřenkyně trenéra Petra Nováka stříbro a po nich prodloužila svou unikátní medailovou šňůru dalšími bronzy. V součtu se Světovým pohárem v neděli vybojovala 150. umístění na stupních vítězů na významných akcích.

MS v rychlobruslení
Ženy - 5000 m:
1. Beuneová (Niz.) 6:47,72
2. Schoutenová (Niz.) 6:48,98
3. SÁBLÍKOVÁ (ČR) 6:51,88
4. Wiklundová (Nor.) 6:52,46
5. Wiedemannová (Kan.) 6:55,47
6. Maltaisová (Kan.) 7:02,61

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články