Hlavní obsah

Skvělá ledová jízda pokračuje. Český zázrak znovu udivil svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do zatím krátkého, ale už tak obdivuhodného a slibného výčtu úspěchů přidal další parádní výsledky! Rychlobruslařský supertalent Metoděj Jílek na dráze v japonském městě Hačinohe o víkendu zářil při závěrečném dílu Světového poháru juniorů.

Foto: Roller Team Stars Praha

Rychlobruslař Metoděj Jílek

Článek

Dnes ráno našeho času vyhrál závody na 1500 m a hned o hodinu později i bitvu s hromadným startem. Včera na trojce byl druhý. V celkové klasifikaci si připsal triumfy v „masáku“ a na 3000 m, ve zbylé své disciplíně skončil druhý.

„Metoděj pokračuje ve své fantastické sezoně,“ píše se na Facebooku rychlobruslařského svazu. Gratulace posílá jeho mateřský Roller Team Stars Praha. Jinak se jeho výsledky objevují spíše na zahraničních webech. Stránky bruslařské unie ISU o něm již dříve psaly jako o zázraku.

Svět ledových oválů šokoval už na konci minulého roku v Itálii. Při evropské části Světového poháru sbíral sedmnáctiletý závodník nečekaná vítězství. V Japonsku, na které se zaměřil místo nedávné mládežnické olympiády v Koreji, potvrdil, že dál má formu.

Na trojce jej porazil jen Henriksen. O dva roky starší závodník, s nímž Norové počítají už i v kategorii dospělých. Jinak všechny ostatní rivaly český závodník pokořil. Přitom z juniorské špičky patří k nejmladším.

Henriksen vyhrál poslední závod zimy v juniorském SP na 3000 m v čase 3:43,12 min., Jílek to zvládl v novém osobním rekordu za 3:46,58 min. Vylepšil svůj vlastní český juniorský rekord z loňského listopadu z Inzellu (3:48,36). Český rekord dospělých stále patří rodáku ze Zakopaného Sebastianu Druszkiewiczovi. Bývalý tréninkový partner Martiny Sáblíkové jel v Calgary v listopadu 2017 za 3:42,73 min., jak připomíná facebookový profil Zlaté brusle.

Za Jílkem skončil na trojce další Nor Didrik Enge Strand, kterého pak pokořil i na 1500 m a vylepšil svá vlastní národní maxima, juniorské i seniorské – 1:48,05.

V hromadném závodě pak udolal domácí duo Fugičami–Šingai.

Pro Jílka to přitom je první opravdu ostrá sezona na ledě. Jen obezřetně to zkoušel v předešlých dvou letech. Teď na něj skočil z kolečkových bruslí opravdu rázně.

Příští týden se v Hačinohe jede i mládežnické MS. Český mladík se pasoval do role adepta na nejcennější kovy.

Reklama

Související témata: