Hlavní obsah

Speciální závod ve speciální zemi. Sáblíkovou čeká dvojitá obhajoba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to poměrně dlouhá cesta, ale Martina Sáblíková ji absolvuje ráda. Však v Kanadě toho česká rychlobruslařka zažila tolik krásného. Od čtvrtka ji v Calgary čeká světový šampionát, na němž bude obhajovat bronzové medaile na 3000 a 5000 metrů. Na kratší trati se představí na úvod šampionátu ve čtvrtek, na delší na závěr v neděli.

Foto: Profimedia.cz

Rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou čeká v Calgary mistrovství světa.

Článek

V roce 2010 se stala ve Vancouveru jednou z hvězd olympijských her, když obě své parádní tratě ovládla. V Calgary zase získala dvě světová zlata ve víceboji a posouvala tu nejlepší časy historie na 3000, 5000 i 10 000 metrů.

„Mám tady tu dráhu hodně ráda, většinou se mi tady dařilo a mám super vzpomínky. V Kanadě jsou navíc super fanoušci, takže se hrozně těším,“ vypráví 36letá Sáblíková před šampionátem na Olympijském oválu, kde se bojovalo o medaile z OH už v roce 1988.

Svěřenkyně Petra Nováka prožívá sezonu bohatou na zdravotní trable, ale i na úspěchy. V konečném pořadí Světového poháru na dlouhých tratích skončila druhá, když po čtyřech letech zaznamenala v seriálu i triumf při závodě ve Stavangeru.

Evropský šampionát v Heerenveenu po zranění vynechala a nyní už je měsíc v zámoří, kde Světový pohár vrcholil. Na trojce skončila Sáblíková při posledních dvou vystoupeních jedenáctá a šestá. „Před šampionátem se cítím dobře, odtrénovali jsme, co jsme měli,“ pochvalovala si rodačka z Nového Města na Moravě před startem na 3000 m.

„Bude to závod vabank, protože s ním šampionát začíná, teprve při něm poznáte led. Zatím ale vypadá v dobré kondici, jak my rychlobruslaři říkáme,“ hlásila z Kanady. „Navíc mistrovství světa je speciální závod a já jsem ráda, že se jede tady a můžu oživit vzpomínky,“ doplnila. Boj o medaile na 3000 m startuje ve 20.30 SEČ (ČT sport vysílá od 21.10).

Sobotní závod s hromadným startem pojedou další dvě české rychlobruslařky Zuzana Kuršová a Lucie Korvasová.

Reklama