Hlavní obsah

Smích i slzy Adamczykové. Šťastný konec příběhu čekal málokdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konec kariéry ještě nemyslí, ale ve třiceti letech toho Eva Adamczyková zažila už dost na to, aby o ní vznikl dokumentární film. A stejně se do něj nemohlo vejít zdaleka vše. Olympijská vítězka ve snowboardkrosu v dokumentu Efka – Nejrychlejší holka ve vesmíru ukazuje vtipné i dojemné momenty své kariéry i života. Posuďte sami.

Mít vlastní dokument? Je to divný, směje se Eva Adamczyková. Líbí se mi, jak to odsejpá, a líbí se mi střihyVideo: Red Bull CZ

 
Článek

Původně měl dokument mapovat její cestu do olympijského Pekingu. Jenže první natáčecí den proběhl v den, kdy jí lékaři vyndávali šrouby z nohou po zlomenině obou kotníků, která jí útok na třetí olympijskou medaili zhatila.

„To zranění samozřejmě nebylo v plánu, ale myslím, že dokumentu dodalo zajímavou dějovou linku,“ říká Adamczyková.

„Ve chvíli, kdy jsme začali s natáčením, byl Evin tým skoro přesvědčený, že kvůli zranění její aktivní kariéra končí. Byl velký risk příběh začít dokumentovat, ale všichni jsme tajně doufali a věřili, že nás čeká happy end,“ přiznává česko-rakouský režisér Markus Krug.

Trailer k dokumentu Efka – Nejrychlejší holka ve vesmíruVideo: Red Bull CZ

A happy end skutečně přišel, když se Adamczyková vloni v Gruzii stala podruhé v kariéře světovou šampionkou. Ale téměř hodinový dokument obsahuje i mnohem starší záběry. Dětství rodačky z Vrchlabí, první úspěchy, když se před čtrnácti lety na Novém Zélandu stala poprvé juniorskou mistryní světa.

Pak přijde vše podstatné. Úspěchy, rekonvalescence po těžkém zranění, vyrovnávání se s úmrtím rodičů, svatba s hercem Markem Adamczykem. Kromě něj ve filmu promluví i další její nejbližší – sestra Jana, trenéři Marek Jelínek a Jakub Flejšar…

Foto: Red Bull

Eva Adamczyková (uprostřed) na premiéru vyrazila i s manželem Markem a svou sestrou Janou Samkovou

„Musela jsem se naučit myslet na to, že se v životě dějí věci, o kterých bych měla dát dopředu vědět, protože se hodí je natočit,“ popisovala snowboardistka. „Nejvíc práce mi dalo zorientovat se v přezdívkách Eviných snowboardových kamarádů,“ vykládal s úsměvem režisér Krug.

Na premiéru dokumentu pak dorazila vedle Adamczykové i řada jejích blízkých a kamarádů včetně třeba tanečníka Jakuba Mazůcha, s nímž skončila druhá v soutěži StarDance, nebo zpěvačky Báry Polákové, v jejíchž klipech opakovaně vystupovala.

„Zasmála jsem se, i mi ukápla slza,“ vyprávěla po shlédnutí premiéry Efka – nejrychlejší holka ve vesmíru.

Reklama