Hlavní obsah

Zemřel průkopník klasického stylu ve skoku na lyžích Däscher, na technice spolupracoval s leteckým inženýrem

Švýcarsko oplakává legendu. Skokanský svět přišel o průkopníka, jehož styl závodníci používali desítky let. Zemřel bývalý skokan na lyžích Andreas Däscher, bylo mu 96 let. V 50. letech minulého století byl průkopníkem stylu s paralelním vedením lyží a rukama podél těla. Až v polovině 80. let začal ustupovat "véčku", s nímž přišel Švéd Jan Boklöv. O Däscherově úmrtí informoval švýcarský list Tages-Anzeiger.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Před Däscherem se na lyžích skákalo s rukama před tělem. Odvážný Švýcar začal používat tehdy revoluční techniku, a i když mu rozhodčí za neortodoxní styl sráželi body, nevzdal se jí. "Byl odvážný v boji s lyžařskou federací stejně jako na můstku a přinesl revoluci do svého sportu, čímž si zasloužil místo v historických análech Švýcarska," komentoval jeho přínos Tages-Anzeiger.

Däscher spolupracoval se švýcarským leteckým inženýrem Reinhardem Straumannem, s jehož pomocí ve větrném tunelu dokázal efektivitu své techniky. Mezinárodní lyžařská federace na základě toho v roce 1958 změnila pravidla.

Däscher startoval na čtyřech zimních olympijských hrách, jeho nejlepším výsledkem pod pěti kruhy je šesté místo z roku 1956. Zřejmě největšího úspěchu dosáhl v roce 1950, když v Oberstdorfu vylepšil tehdejší světový rekord v letech na 130 metrů.

Reklama

Související témata: